Wageningen Universiteit gaat algen telen op Bonaire voor vliegtuigbrandstof

Op Bonaire wordt een onderzoeks- en productievoorziening gemaakt voor microalgen. De algen moeten later als basis gaan dienen van biokerosine. Om vliegen duurzamer te maken, bestaat er binnen de luchtvaartbranche grote behoefte aan de ontwikkeling van een duurzaam alternatief voor kerosine. KLM zet momenteel in op frituurvet en de huttentutplant. TUI mikt op algen.

TUIfly werkt al sinds 2013 samen met het Wageningen University & Research centre en onderzoeksfaciliteit AlgaePARC in Wageningen aan onderzoek naar biobrandstof.

De daadwerkelijke realisatie van een biobrandstof uit algen is de volgende stap in het onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke hulpbronnen op Bonaire.

Wanneer de biokerosine uit algen een geschikt alternatief blijkt, wordt het onderzoek verder opgeschaald en kan het op grote schaal geproduceerd worden voor commerciële toepassingen.

Voordelen

De teelt van microalgen biedt belangrijke voordelen boven andere biomassa die momenteel wordt ingezet voor de productie van biobrandstoffen. Afhankelijk van de algensoort en kweekwijze leveren microalgen een grote hoeveelheid olie, koolhydraten en eiwitten op. Bij de algenteelt wordt gebruik gemaakt van afvalstromen zoals CO2.

Bovendien kunnen algen worden gekweekt in zeewater en op locaties die ongeschikt zijn voor landbouw waardoor het niet ten koste gaat van de voedselproductie.

Maatschappelijke impact

De nieuwe productie- en onderzoeksfaciliteit is een stimulans voor de economie van Bonaire. Er worden investeerders aangetrokken voor de ontwikkeling van de productietechnologie. En lokale kleine en middelgrote bedrijven worden betrokken bij de economische activiteiten die gerelateerd zijn aan de productie van microalgen en de toepassingen ervan.

De komende periode worden de plannen verder uitgerold. In 2017 wordt AlgaePARC Bonaire operationeel en zal ongeveer twintig banen scheppen op het gebied van Research & Development. Er worden ook opleidingen en trainingen opgezet voor middelbare scholieren en jong talent die bijdragen aan hun professionele ontwikkeling.

Bron: Haarlems Dagblad