Nieuws
Agenda

Material Sense LAB ontwerpt en ontwikkelt biobased betaalmunt

 

 

Bezoekers van poppodia en festivals betalen in de nabije toekomst niet langer met fossiel plastic betaalmunten, maar met een unieke volledig biobased betaalmunt. Material Sense LAB ontwierp de munt en ontwikkelde het materiaal in opdracht van Poppodium Gebouw T in Bergen op zoom.

Bezoekers van Poppodium Gebouw T bestellen hun drankjes vanaf dit jaar met een unieke biobased betaalmunt. Hieraan ging een intensief en boeiend traject van experimenteren, ontwikkelen en ontwerpen vooraf. Simone de Waart van Material Sense LAB betrok voor het maken van een proof of concept van het materiaal van de munt het Biopolymeren Applicatie Centrum (BAC). Dit is onderdeel van Avans Hogeschool. ‘Het BAC is een praktische tussenschakel tussen ontwerp, idee en productie’, legt Simone de Waart uit. ‘In het applicatiecentrum is de beste materialencombinatie tot stand gekomen. Toen bleek dat het mogelijk was een biobased betaalmunt te maken, zijn we het materiaal daadwerkelijk gaan produceren. Material Sense LAB bracht, zoals in alle LAB-projecten, de ketenpartners bij elkaar. Material Sense LAB tekende voor het ontwerp van de munt, Damen Plastics voor het spuitgieten ervan.’

 

 

Hans van de Wetering, projectleider van het BAC: ‘Het materiaal – en daarmee de betaalmunt – is uniek en helemaal nieuw. Het grote voordeel is dat het materiaal 100 procent biobased en volledig composteerbaar is. Wij hebben vele uren gestoken in het samenstellen van de vezels met onze zelfontwikkelde biobased kleurstoffen. Uit diverse master vezelbatches en master colorbatches zijn proefstalen gemaakt. Hieruit koos Material Sense LAB uiteindelijk de perfecte combinatie. De vezels in het materiaal stromen als ze op hoge temperatuur worden gemengd op een natuurlijke en wilde manier, waardoor elke munt uniek is en daarmee lastig na te maken. Andere onderdelen van het ontwerp zelf zijn wel altijd identiek, zoals de open T en de tactiele hoefijzersporen.’

 

 

In 2014 is Gebouw-T in Bergen op Zoom het project ‘SHFT to Green’ gestart, een project wat zich richt op het verduurzamen van bedrijfsprocessen binnen een poppodium. Gebouw-T is hierin koploper en dient als voorbeeld voor andere podia en festivals in Nederland. Zakelijk leider Gertjan de Koster van Gebouw T: ‘Plastic muntjes worden vaak maar eenmalig gebruikt. Het was onze wens om een circulaire vervanger te vinden. Material Sense LAB is die uitdaging aangegaan. Wij introduceren de nieuwe munt vanaf 2017 en hopen dat andere podia en festivals gaan volgen.’

Material Sense LAB onderzoekt in een vervolgtraject de mogelijkheden om het nieuwe materiaal breder in te zetten, niet alleen als betaalmunt maar ook voor de ontwikkeling van andere producten, zoals badges, betaalpassen of servies voor tijdelijk gebruik. Gedacht wordt aan het aanbieden van het materiaal in plaatmateriaal aan ontwerpers, om zo verder te experimenteren.