Nieuwe producten met vlas

Van de Bilt zaden en vlas BV, een MKB bedrijf actief in het telen en afzetten van vlas heeft samen met partners een serie bijzondere producten ontwikkeld, die op 7 juni gepresenteerd worden. Deze producten zijn het resultaat van bijzondere samenwerkingsverbanden met uiteenlopende sectoren, waar gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling is verricht, met als resultaat een aantal vernieuwende concepten met vlas als gemene deler.

De producten bezitten de volgende kenmerken:

 • Innovatief
 • Duurzaam & gezond voor mens, dier en het milieu
 • Local-for-local
 • Bio-Based
 • Stimulerend voor de vlasteler
 • Vooruitstrevend

Hockeystick

In samenwerking met Holland Hockey, NPSP BV, Technische Universiteit Delft en Van de Bilt zaden en vlas BV is een biobased hockeystick ontwikkeld met als sterke troeven:

 • een milieuvoordeel (carbon en glasvezels worden vervangen door vlas)
 • mogelijkheid tot recycling volgens het cradle-to-cradle principe
 • een trillingsdemping
 • een betere balcontrole
 • een reductie van de overbelasting van pols en ellenboog!

De ontwikkeling van deze hockeystick is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een Biobased Voucher. Biobased vouchers worden door Impuls Zeeland samen met de Kamer van Koophandel verstrekt en door de Provincie Zeeland gefinancierd.

Woningrenovatie met vlasvezelcomposiet gevelpanelen

Als spin-off van een OP Zuid innovatieproject waarin ook de Provincie Zeeland heeft gefinancierd heeft Woongoed Zeeuws Vlaanderen recent een commerciële opdracht gegund aan Faktorplus BV om in Biervliet een 4 tal sociale woningen te renoveren met gebruikmaking van vlasvezels afkomstig van lokaal geteeld en verwerkt vlas. Zo wordt in de woningen vlasvezelisolatie toegepast, binnen beplating van vlasleemplaten en worden de puien van zowel de voorgevel als de achtergevel van de woning deels vervangen door volledig innovatief ontwikkelde vlasvezelcomposiet panelen. Op 7 juni wordt het eerste vlasvezel composiet paneel aan het publiek getoond.

Mobiele vlas kantoorunit

In samenwerking met een groep Zeeuwse bedrijven en ondersteund door een OP-Zuid subsidie (die ook cofinanciering van de Provincie Zeeland bevat) zijn diverse producten ontwikkeld van composietmaterialen en producten gebaseerd op de groene grondstof vlas, voor toepassing in de Nederlandse bouwsector. Concreet zijn er 2 verschillende mobiel te verplaatsen units ontwikkeld. Een met De Hoop / Casco Totaal en een met bouwbedrijf Risseeuw / Faktorplus. De mobiele kantoorunit gemaakt met Faktorplus wordt officieel aan de genodigden gepresenteerd.

 Vlasauto

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben  ’s werelds eerste biobased auto ontwikkeld. Uniek aan de Lina, de naam van de auto die verwijst naar vlas, is dat het volledige chassis, carrosserie en interieur zijn vervaardigd uit biobased materialen. Zo is o.a. het chassis samengesteld uit een bio-plastic honingraat welke omkleed is met een bio-composiet plaat van vlas wat qua sterkte / gewicht ratio vergelijkbaar is met glasvezel, maar dan duurzaam vervaardigd. Ook aan deze bio-based innovatie heeft Van de Bilt zaden en vlas bv haar bijdrage geleverd.

 

Meer info zie: www.vandebiltzadenvlas.com/ en https://www.zeeland.nl/economie/biobased-en-circulaire-economie

 

 

 

 

Annick Creemers

Communicatie adviseur

Provincie Zeeland

(t) 0118-631361

(m) 06-28904086

(e) hfm.creemers@zeeland.nl