Nieuws
Agenda

NPSP & Velopa winnaar competitie “Upcycle City in Almere”

Banken van nieuw materiaal Nabasco8010 combineren Biobased Circulair met Sustainable Design. De gemeente Almere heeft de ambitie een circulaire stad te zijn. De innovatieagenda jaagt innovaties aan en stimuleert onder meer het creëren van waarde uit reststromen. Arthur Bouvy, Ruud Koornstra, Guido Braam, Eric Frijters en Mari van Dreumel, feliciteerden NPSP en Velopa als winnaars van concrete producten op basis van lokale reststromen.

Creativiteit

NPSP en Velopa willen met deze banken een bijdrage leveren aan een duurzame en prettige leefomgeving. De banken zijn de start van een breed aanbod aan producten voor de inrichting van de (semi-) openbare buitenruimte. Hiervoor gaan zij 100 procent te recyclen straatmeubilair maken uit biobased en circulaire reststromen van Almere en omgeving. De jury was erg te spreken over het innovatieve en creatieve karakter van het plannen.

Van lineair naar circulair

De economie transformeert van lineair naar circulair. Dat vraagt om nieuwe oplossingen, ook voor de straatmeubilair branche. NPSP BV uit Hoofddorp heeft hier een antwoord op gevonden in de vorm van een nieuw biocomposiet (NABASCO 8010), welke voor meer dan 80% bestaat uit biobased en circulaire grondstoffen. Dit materiaal is uniek in de wereld en wordt reeds in meerdere branches, zoals bouw, infrastructuur, mobiliteit en interieur, toegepast. Toepasbaarheid Het gepatenteerde materiaal is zeer geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is sterk, vormvast, kent een lange levensduur en is eenvoudig te onderhouden. Bovendien laat het zich als plaatmateriaal goed bewerken met verschillende technieken, zoals graveren, frezen, laseren en waterstraalsnijden. Milieuvriendelijk Niet alleen de grondstoffen en toepassingen zijn duurzaam. Voor het gebruik van biocomposiet worden vezels toegepast die elders niet meer gebruikt kunnen worden. Dit kunnen lokale reststromen uit de kledingindustrie, landbouw en landschap zijn. Door het toepassen van deze vezels en een biohars, in plaats van volledig op aardolie gebaseerde hars, ontstaat een biobased composiet met een zeer lage CO2 voetafdruk. Na een lange gebruiksfase wordt het product hergebruikt of tot grondstof voor nieuwe biobased composiet producten verwerkt. Voor de productie van het biocomposiet wordt ook aanzienlijk minder energie gebruikt dan bij materialen als metaal, glas en aluminium. De grondstoffen komen bovendien uit Europa en ook de productie is Europees. Duurzaamheid is belangrijk, maar het oog wil ook wat. Het biocomposiet bestaat onder andere uit natuurvezels die voor een natuurlijk en esthetisch uiterlijk zorgen. De materialen zijn ook in meerdere kleuren en diktes verkrijgbaar.

NPSP

NPSP is koploper van de sector in het verduurzamen van composieten en werkt op alle fronten om de milieubelasting steeds verder terug te dringen. Natuurlijke grondstoffen, productietechnieken die vooruitlopen op de wetgeving, producten die langer meegaan en minder afval genereren en tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bekende producten van NPSP zijn de paddenstoelen voor de ANWB, scooters voor Van.Eko, neuzen van de koplopertreinen en stoelen van Pastoe.

Bekijk de bankjes in bijgaand Persbericht NPSP Biobased Bankjes Almere II 13-7-2017 .