Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

8
Nov
Gepost door Monique Mooren

Circulair nieuws

Gepubliceerd op 8 november 2017

Maak de circulaire economie belangrijk voordat het urgent wordt” is het motto bij het boek Route Circulair – een roadmap voor een circulair bedrijfsmodel dat donderdag 2 november 2017 bij de Circulair Expo in Hoofddorp is gepresenteerd. Het afgelopen jaar heeft een team van onderzoekers wetenschappelijk praktijkonderzoek gedaan onder ruim 31 beslissers van bedrijven als Auping, Canon, DSM en Philips. Zij laten zien dat circulaire bedrijfsmodellen kansen biedt en dat grondstoffenschaarste niet altijd de belangrijkste drijfveer is voor circulaire innovatie. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Kirkman Company, Powered by Meaning en Erasmus Universiteit Rotterdam, en onder begeleiding van een commissie bestaande uit donateurs van Stichting Management Studies. 

De belangstelling van de circulariteit groeit. Dit bewijzen de 31 geïnterviewde organisaties voor het boek ‘Route Circulair’. Zo zorgt een circulair bedrijfsmodel ervoor dat bedrijven efficiënter omgaan met materialen, verlaagt dit het afval en vermindert het de afhankelijkheid van grondstoffen. Daarbij kan een circulair businessmodel zorgen voor kostenverlagingen en kunnen technologische product- en procesinnovaties leiden tot betere bedrijfsprestaties. Ook blijkt vaak dat kwalitatieve hoogwaardige producten en diensten baat hebben bij een circulair businessmodel.

Gemeente Amersfoort op zoek naar startende circulaire ideeën voor gratis ontwikkeltraject

De gemeente Amersfoort lanceert samen met het Kennislab voor Urbanisme de Duurzame Uitdaging Amersfoort 2018. Startups, (startende) ondernemers en organisaties met een innovatief idee om circulaire stedenbouw te versnellen worden uitgenodigd om zich uiterlijk 15 december 2017 aan te melden voor een gratis ontwikkeltraject. Deelnemers maken ook kans op een financiële bijdrage.

In 2050 moet Nederland volgens het Rijksprogramma ‘Nederland circulair in 2050’ volledig circulair zijn. Wethouder Willem-Jan Stegeman van Economie roept innovators uit het hele land op om zich in te schrijven voor het ontwikkeltraject in Amersfoort: ‘Uit onderzoek blijkt dat de nieuwe economie 60 miljoen euro per jaar kan opleveren voor de regio Amersfoort. Het biedt business kansen, banen én draagt bij aan een gezonde, leefbare en afvalloze stad. Ik nodig duurzame innovators vanuit het hele land uit om hun ideeën verder uit te denken en uit te werken in Amersfoort. Een extra kans, bovenop het ontwikkeltraject, is dat we in Amersfoort een ruimte van 20.000 m2 gratis beschikbaar stellen voor startups die een bijdrage leveren aan de nieuwe, circulaire economie. Laten we er met elkaar voor zorgen dat dit een levendige plek wordt die binnen de kortste keren uit zijn voegen barst van inspiratie, innovatie en groeiende – circulaire – ondernemingen.’

Snel aanmelden voor ontwikkeltraject Duurzame Uitdaging Amersfoort
Begin 2018 start het ontwikkeltraject Duurzame Uitdaging Amersfoort. Tot 15 december kunnen startups, ondernemers en nieuwe of bestaande organisaties die een nieuwe(e) product of dienst willen ontwikkelen op het gebied van circulaire stedenbouw (ontwerp, uitvoering, bouw, sloop) zich inschrijven via www.kennislabvoorurbanisme.nl/duurzaamamersfoort. Dit kan een project zijn dat de stad als geheel beïnvloedt, een stadsdeel maar ook elementen als een straat, park of gebouwen/woningen. Vijf tot tien projecten krijgen de kans deel te nemen aan het ontwikkeltraject bestaande uit een workshop Business Model Canvas (17 januari), een pitchtraining (07 februari) en een uitreikingsgala (14 februari) waarop alle deelnemers hun project pitchen aan een jury bestaande uit de gemeente Amersfoort en private investeerder(s). Het beste businessidee maakt kans op financiële ondersteuning van zowel de gemeente Amersfoort als van private investeerders. Er is beperkt plek en deelname is gratis. Snel aanmelden is dus aan te raden.

Meer informatie en inschrijven via www.kennislabvoorurbanisme.nl/duurzaamamersfoort.

Boek

Vanaf vandaag is het boek Route criculair verkrijgbaar bij de boekhandels.  “Maak de circulaire economie belangrijk, voor het urgent wordt”.

 

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Schiphol Logistics Park heeft maandag 18 juni de biobased brug op het logistieke bedrijvenpark in Ro...

In de Community of Energy Top Talents (CETT) werken masterstudenten en bedrijven intensief samen aan...

Komende winter gaat de provincie Noord-Holland bij gladheid tests doen met ‘groen strooizout’, g...