Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

13
Dec
Gepost door Monique Mooren

Transitie-agenda biomassa en voedsel: inzet reststromen en gedragsverandering

Gepubliceerd op 13 december 2017

De transitieagenda’s voor het Rijksbrede programma circulaire economie zijn ingeleverd. Deze worden op 15 januari openbaar gemaakt. Emmo Meijer, boegbeeld van Topsector Chemie en voorzitter van transitieagenda biomassa en voedsel, licht een tipje van de sluier op.

Biomassa is een onmisbare grondstof in de circulaire economie en essentieel voor de afname van CO2-uitstoot. “Dit betekent dat we zuinig moeten omgaan met biomassa”, aldus Meijer. “Om te beginnen zijn scherpe definities van belang. Neem bijvoorbeeld de biomassabeschikbaarheid: hoeveel is er beschikbaar? En kijken we daarbij naar regionale, nationale of mondiale beschikbaarheid?”

Hoogst toegevoegde waarde

Momenteel wordt biomassa in Nederland nog volop gebruikt voor bijstook in centrales. Weliswaar staat in het regeerakkoord dat dit wordt afgebouwd maar er gaat nog veel subsidie naartoe. Meijer: “Deze subsidies kunnen we beter inzetten voor de stimulering van biomassa in toepassingen met de hoogst mogelijke toegevoegde waarde. Een van de quick wins die wij hebben geformuleerd, is biobased projecten over hun investeringshobbel helpen heen te komen.”

Inzet reststromen
De omschakeling naar biobased vraagt namelijk grote investeringen van bedrijven. Zo ontwikkelt een consortium de Zambezi-technologie die houtsnippers gebruikt voor chemische processen. Dat proces is nog niet rendabel. “Een Publiek-Private Samenwerking en fiscale voordelen zouden hier op zijn plaats zijn.”

Verder komen er volgens Meijer op alle mogelijke manieren rest- en afvalstromen vrij die kunnen worden ingezet voor allerlei toepassingen. “Dit vraagt wel aanpassing van wet- en regelgeving. Ook de terugwinning van waardevolle stoffen uit afvalwater zou meer aandacht moeten krijgen.”

Bodemvruchtbaarheid en voedselproductie

Daarnaast is het van belang om ervoor te waken dat het toenemend gebruik van biomassa niet ten koste gaat van de bodemvruchtbaarheid. Noodzaak is om nutriënten als fosfaat, stikstof, mineralen in een gesloten kringloop te brengen. Uiteraard mag biomassa ook de voedselproductie niet verdringen. “Kanttekening hierbij is dat nog veel winst valt te behalen op de voedselproductie en -consumptie”, stelt Meijer. “Circa 40% van het voedsel wordt weggegooid. Terugdringing van de voedselverspilling is dan ook een speerpunt.”

Minder dierlijke producten

Niet alleen minder verspilling vraagt een gedragsverandering van de consument, maar ook dat wat ze eten. In het Westen halen consumenten 60% van hun eiwitten uit dierlijke producten. Veevoer trekt een zware wissel op biomassa. “Dus als we biomassa beschikbaar willen maken voor andere toepassingen, moeten we minder dierlijke producten eten”, meent Meijer. “Daarom willen we onder meer dat ook de milieueffecten erin worden doorberekend.” Hierin trekken de voedingsindustrie, kennisorganisaties en de retail gezamenlijk op. Er zijn al stappen gezet. De textuur en smakelijkheid van plantaardige eiwitproducten zijn de afgelopen 20 jaar sterk verbeterd. “De trend is onmiskenbaar. Dit is een van de icoonprojecten die moet bijdragen aan de versnelling van onze transitie.”

Meer informatie: Circulaire economie Nederland – Transitieagenda’s

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Zet jij je in voor energie innovaties die de energietransitie helpen realiseren? Herken je dat er va...

De industriële synthese van de hernieuwbare brandstoffen waterstof, syngas, methanol en diesel kan ...

BioBTX zet een cruciale stap in de ontwikkeling van haar technologie nu deze in een pilot wordt opge...


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function organisations_get_themes_by_name() in /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-content/themes/biobasedeconomy/sidebar-bedrijven.php:16 Stack trace: #0 /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-content/themes/biobasedeconomy/single.php(86): include() #1 /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/users/bio...') #2 /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/users/bio...') #3 /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/index.php(17): require('/home/users/bio...') #4 {main} thrown in /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-content/themes/biobasedeconomy/sidebar-bedrijven.php on line 16