Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

28
Feb
Gepost door Monique Mooren

Building Holland en Innovations from Holland starten Innovatie Challenge

Gepubliceerd op 28 februari 2018
Innovaties die een directe bijdrage leveren aan grote maatschappelijke vraagstukken staan centraal

De bouw- en vastgoedsector staat voor grote maatschappelijke opgaven. De komende jaren moet versneld opgeschaald worden op het gebied van circulariteit, CO2-besparing, zorg en gezonde gebouwen. Om voor de noodzakelijke omslag te zorgen moeten impactvolle innovaties het podium krijgen die ze verdienen. Om die reden luidt Building Holland en Innovations From Holland een nieuw tijdperk in voor noviteiten met de Innovation Challenge. 

De Innovation Challenge moet de verbinding leggen tussen innovators, koplopers en snelle volgers. Centraal staat het in de spotlight zetten van innovaties die een grote bijdrage leveren aan grote maatschappelijke vraagstukken. De genomineerden worden gepresenteerd op Building Holland van 17 t/m 19 april in RAI Amsterdam. Op 18 april is de prijsuitreiking.

De vakjury bestaat onder andere uit diverse innovators en koplopers binnen de Nederlandse bouw- en vastgoedsector, waaronder Jan Willem van de Groep van Factory Zero en Peter Fraanje van Booosting, platform voor koplopers in bouwinnovatie. Zij achten innovatie noodzakelijk om de landelijke doelstellingen en de ambities rondom het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Goedkoper en beter
“De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor zo’n 40% van de CO2-uitstoot”, vertelt Van De Groep. “Zo’n 30% is gerelateerd aan verbruik van energie in huizen en gebouwen en 10% is gerelateerd aan het produceren van materialen en het verwerken van bouwafval. Vele onderzoeken laten zien dat de bouwsector een factor 3 of 4 goedkoper kan produceren.” Innovaties kunnen niet alleen een positief effect hebben op de prijs. “Innoveren is van levensbelang voor het voortbestaan van bedrijven”, denkt Fraanje. “De bouw is nu al in een rap tempo aan het industrialiseren en digitaliseren. Dat hebben we nodig om de uitdagingen van vandaag aan te kunnen.”

Toch zijn dergelijke omwentelingen en innovaties lang niet altijd zichtbaar in het huidige bouwlandschap. “Er wordt te weinig over gecommuniceerd en maar zelden wordt geëvalueerd. De awards zetten de schijnwerpers op belangrijke en relevante innovaties en helpen mee om de toekomst te bouwen”, aldus Fraanje. Daar sluit Van De Groep zich bij aan. “De Innovation Challenge kan de brug vormen tussen die ene kansrijke innovatie en de markt. In onze ogen is een innovatie pas een innovatie als de marktintroductie echt geslaagd is en het een bijdrage heeft geleverd aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.”

Punten scoren
De beoordelingscriteria van de Awards zijn onder andere gestoeld op impact en schaalbaarheid. “Daarnaast beoordelen we vernieuwingsgraad en klantwaarde”, weet Van De Groep. “Ik kan niet zeggen welke ik belangrijker vind, omdat de criteria onderling een bepaalde samenhang hebben. Maak je een ongewilde oplossing voor de klant, dan is de impact en schaalbaarheid niet groot. Heb je een dure oplossing voor het energieprobleem, die wel een grote impact heeft, dan moet je laten zien dat schaalgrootte de prijs omlaag krijgt. Dan scoor je wat mij betreft punten.” Impact weegt ook zwaar voor Fraanje. “Een zoveelste nieuw product met kleine verbeteringen zet geen zoden aan de dijk. Innovaties die het verschil kunnen maken, schaalbaar zijn en aantrekkelijk zijn voor klanten hebben bij mij een streepje voor.”

Praktische informatie Innovation Challenge
De Innovation Challenge powered by Building Holland en Innovations From Holland beloont koplopers van de bouw- en vastgoedsector op het gebied van innovaties en noviteiten. De vakjury beoordeelt de innovaties op het gebied van impact, schaalbaarheid, vernieuwing en klantwaarde. Ook meedingen naar de uitreiking op Building Holland 2018? Bekijk de website van Building Holland voor alle details omtrent inschrijving, beoordeling en praktische informatie.

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

CCC lanceert dit jaar een nieuw publiek - privaat onderzoeksprogramma: Carbobased. SNN ondersteunt d...

Provincie Groningen accrediteert CCC voor het uitvoeren van het programma BioBridge! Bedrijven kunn...

Op 26 juni organiseren we in Utrecht een informatiemiddag over drie subsidieregelingen. Er is nog pl...