Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

7
Mrt
Gepost door Monique Mooren

Terugwinning papiervezels uit rioolwater verder ontwikkeld

Gepubliceerd op 7 maart 2018

Al in 2014 zetten KNN Cellulose en CirTec (toen nog BWA) de eerste stappen in de ontwikkeling van een technologie om cellulose uit rioolwater terug te winnen, op te werken en als hoogwaardige grondstof te leveren aan de markt. Na gedegen marktonderzoek en een kleinschalige pilotinstallatie is in 2017 een eerste cellulose productieplant gebouwd op representatieve demo schaal, waarmee dagelijks bijna 400 kg cellulose wordt geproduceerd. De grote internationale belangstelling en het winnen van de overall Aquatech Innovation Award hebben de ontwikkeling en vraag naar cellulose  in een stroomversnelling gebracht. Om grootschalige toepassingen van Cellvation® te realiseren en de markt maximaal te kunnen bedienen, richten de initiatiefnemers KNN Cellulose en CirTec nu Cellvation BV op. De ondertekening van de documenten die leiden tot het oprichten van de BV vindt plaats op de Aqua Lounge (standnummer H110) op donderdag 15 maart om 12:00 uur tijdens de Aqua Nederland vakbeurs.

180 miljoen kilo wc-papier wordt jaarlijks doorgespoeld in Nederland. De papiervezels die daar in zitten zijn waardevol en daar wordt nog niets mee gedaan. Cellvation® maakt hoogwaardig hergebruik van papiervezels (cellulose) uit rioolwater mogelijk, geeft concreet invulling aan de ambities van grondstofrecycling uit reststromen en draagt daarmee direct bij aan de klimaatdoelen van Parijs en de einde-afvalambitie.

Sinds 2014 hebben KNN Cellulose en CirTec samen in verschillende projecten gewerkt aan de ontwikkeling van een concept om schone cellulose terug te winnen uit rioolwater en in te zetten als hoogwaardige grondstof. Door onderzoek en demo’s is inmiddels aangetoond dat er technisch en technologisch geen beperkingen zijn en ook is veel vraag van cellulose uit de markt. Nu is het dus zaak dat er voldoende cellulose uit rioolwater beschikbaar komt. Om de waterschappen als “producent” van cellulose en afnemers goed te kunnen bedienen, richten KNN Cellulose en CirTec samen een onderneming op. De overeenkomst die tot de officiële oprichting van Cellvation BV leidt, wordt getekend op de Aqua Lounge tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs. De Aqua Lounge is een gezamenlijk initiatief van Water Alliance, NWP en ENVAQUA.

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Op 26 juni organiseren we in Utrecht een informatiemiddag over drie subsidieregelingen. Er is nog pl...

De overheid wil graag een versnelling maken ten aanzien van de CO2 doelen voor 2030. Met name voor d...

Het Europese Kenniscentrum voor de bio-economie heeft in een publicatie nieuwe gegevens over de pr...