Nieuws
Agenda

Zes genomineerden voor Bio-based Material of the Year 2018 Award

Van cashewnotendoppen en cellulosevezels via bitumensealer van sojaolie, tot innovatieve composiet- en verpakkingsmaterialen; zes innovatieve biobased materialentoepassingen zijn genomineerd voor de Bio-based Material of the Year 2018 Award. De winnaars worden gekozen op de 11e internationale conferentie over biobased materialen, 15-16 mei 2018 in Keulen, Duitsland, die wordt georganiseerd door het nova-instituut. Dit is een van de grootste conferenties in Europa, met belangrijke onderwerpen zoals grondstoffen van de eerste en tweede generatie, biobased bouwstenen en polymeren en milieuoplossingen. 

De genomineerden zijn:
 • AIMPLAS (Spanje): Biobased en biologisch afbreekbare netjes voor sperziebonen
  Een verpakkingsmateriaal dat meer dan 80% biobased en duurzamer is dan conventionele polyethyleennetjes, maar een vergelijkbaar gewicht en mechanische eigenschappen heeft. Het innovatieve product is een biologisch afbreekbaar net geschikt voor de verpakking van groene bonen.
 • Arctic Biomaterials Oy (Finland): PLA versterkt met glasvezel dat afbreekt naar onschadelijke, composteerbare mineralen
  Een polymelkzuur (PLA) dat is versterkt met LFT-technologie (lange vezel) met glasvezels. Deze innovatie maakt het mogelijk dat biobased plastics kunnen worden gebruikt in technisch veeleisende duurzame toepassingen en toch composteerbaar zijn aan het einde van hun levensduur. De versterking is een glasvezel ontwikkeld door Arctic Biomaterials Oy (ABM) en kan ook worden gebruikt voor verschillende andere biopolymeren.
 • Borregaard (Noorwegen): Exilva – ’s Werelds eerste commercieel verkrijgbare cellulosevezels
  Exilva is een volledig natuurlijk en duurzaam driedimensionaal netwerk van cellulosevezels, dat de reologie en stabiliteit verbetert en de structuur van productformules verbetert. De flexibele samenstelling van fibril creëert een ultrahoge oppervlakte en waterretentie. Zo vergroot Exilva de formuleringsefficiëntie, vermindert het de CO2-voetafdruk en creëert het mogelijkheden voor groenere innovatie.
 • Cardolite Corporation (België): Blokkeringsmiddel uit cashewdoppen
  NX-2026 is een ultra-hoge zuiverheid 3-pentadeca-dienyl-fenol, recent ontwikkeld door Cardolite door middel van geavanceerde, gepatenteerde procestechnologie. Het wordt gedistilleerd uit een hernieuwbare en niet-eetbare hars die is geëxtraheerd uit de honingraatstructuur van de cashewnoot. NX-2026 is met succes geïntroduceerd in de coating- en lijmmarkt als een niet-toxisch blokkeringsmiddel voor isocyanaat (NCO), dat een geschikte vervanging is voor petrochemische fenolen.
 • Rhenoflex GmbH (Duitsland): Rx 35 – met rijstvlies gevuld, thermoplastisch materiaal voor ambachtelijk handwerk
  Rx 35 is een biologisch afbreekbaar en deels biobased thermoplastisch plaatmateriaal, met 35% rijstvulvulstof. De ene zijde van de Rx 35-vellen voelen leerachtig aan en wordt meestal gebruikt op zichtvlakken van de eindproducten. De andere kant is gelamineerd met een fijn gaas, dat hoge sterkte- en veerkrachteigenschappen biedt. Het is niet-toxisch, oplosmiddelvrij en recyclebaar. Mogelijke toepassingen zijn mode-accessoires, speelgoedproductie, modelbouw, theater etc.
 • Ohio Soybean Council, in samenwerking met Roof Revivers (VS): Roof Maxx – Sealer/verjonger uit sojabonen, voor bitumineuze dakbedekking
  Roof Maxx is een biobased sealer die de levensduur van dakmaterialen op bitumenbasis tot 15 jaar kan verlengen. Roof Maxx verzadigt opnieuw gedroogde, gekrulde, lekkende shingles of gemodificeerd bitumen dakbedekkingsmateriaal, herstelt de buigzaamheid en flexibiliteit en verbetert de hechting van de beschermende minerale korrels. De biologisch afbreekbare, groene chemische stof wordt gewonnen uit sojabonen-olie, Roof Maxx bevat geen oplosmiddelen, vluchtige organische stoffen of toxische ingrediënten.

Lees hier verder.  Bron: Biobased Conference