Nieuws
Agenda

Nederlandse bedrijven helpen Colombia met Biobased Economy

In Colombia vind je een vruchtbare bodem voor een Biobased Economy. Met de overvloedige reststromen – waaronder uit suikerriet – kun je energie, biobrandstoffen en bioplastics produceren. Enkele Nederlandse organisaties zagen de potentie.

Het Nederlandse TNO, Everest Energy, GMSP BV Sustainability Consultants, Nijhuis Industries en het Colombiaanse Universidad ICESI vormden een consortium. Het consortium wilde een platform in Colombia opzetten voor kennisoverdracht en projectontwikkeling rond biobased ondernemen. Maar zou zo’n platform haalbaar zijn?

Positief resultaat

In 2015 startte de haalbaarheidsstudie onder de naam BioInc met steun van de Transitiefaciliteit. De uitkomsten waren positief. Technologisch is het al langer mogelijk om rendabel biobrandstof te maken. Voor bioplastics is dat ingewikkelder en risicovoller. “Een uitdaging is vooral dat Colombiaanse bedrijven nog niet echt gewend zijn om kennis te delen en samen te innoveren”, zegt projectmanager Hugo Gelevert van TNO. “Ze investeren bovendien niet zomaar in iets met een onzeker resultaat.”

Leerpunten

Het platform is er inmiddels. Het sluit aan op bestaande initiatieven van de lokale Kamer van Koophandel. “Voor innovatie in Colombia heb je lokale partijen nodig”, zegt Gelevert. “Daarbij duurt het even voordat je hun vertrouwen hebt.” Harold Martina van GMSP Sustainability Consultants deelt die ervaring: “Als je wilt dat Colombiaanse bedrijven investeren, moet je heel concreet het rendement presenteren.”

Spin-off

De spin-off van de haalbaarheidsstudie is veel breder dan het platform. Zo staat GMSP Sustainability Consultants klaar om de duurzaamheid van de 2 pilotprojecten en van eventueel andere nieuwe projecten te onderzoeken. TNO heeft voor het eerst een regiomanager aangesteld in Colombia. Gelevert: “Dankzij de Transitiefaciliteit is er een sneeuwbaleffect ontstaan. In Colombia werken we ondertussen aan verschillende biomassa-gerelateerde initiatieven. Vanuit onze branche-office op Aruba gaan we ook in andere Latijns-Amerikaanse landen platforms opzetten rond biobased en circulaire economie.”

Transitiefaciliteit is gesloten

De Transitiefaciliteit wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlandse ambassades, consulaten-generaal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voeren de regeling uit. De regeling is inmiddels gesloten, u kunt geen aanvraag meer indienen.

Bron: RVO