Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

19
Jun
Gepost door Monique Mooren

Proef met groen alternatief voor strooizout

Gepubliceerd op 19 juni 2018

Komende winter gaat de provincie Noord-Holland bij gladheid tests doen met ‘groen strooizout’, gemaakt van sap uit bermgras. Dankzij een Europese subsidie van 2,2 miljoen euro kan het alternatief voor strooizout straks proefdraaien op de N504 bij Alkmaar.

Grass2Grit is een dooimiddel gemaakt van het sap van bermgras. Het is milieuvriendelijker en bovendien ruim voorhanden. Het grassap uit bermgras wordt opgewerkt tot een zeer geconcentreerde zoutoplossing die ingezet wordt als basis voor pekelwater. De vezels uit het gras worden gedroogd, versnipperd en opgewerkt tot bio-granulaat, waarvan vervolgens verkeersborden, paaltjes en andere weginfrastructuur van bioplastic kunnen worden geproduceerd.

Behoorlijk zout

Het idee van gladheidsbestrijding met grassap komt van Hillebrand Breuker, beleidsadviseur bij de provincie Noord-Holland. ‘Met gras kun je meer dan je denkt’, zegt hij. ‘Bij toeval ontdekte ik dat het sap uit het gras behoorlijk zout is. Ik dacht: daar moet ik wat mee.’

Tauw, TU Delft en Universiteit Twente hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het grassap. De conclusie was dat het als middel voor gladheidsbestrijding bruikbaar is. Inmiddels heeft een aantal enthousiaste partners zich bij het project aangesloten, namelijk J. van Bodegom & zn, Van Gelder, Natural Tree Systems en Schuitemaker.

Bron: Provincie Noord-Holland
‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Bij grootschalige bioraffinage van reststromen die lignocellulose bevatten, komen cellulose, hemicel...

Voor de meeste op aardolie gebaseerde materialen zijn biobased alternatieven te bedenken met vergeli...

Nieuwe bedrijfjes (startups) in het werkveld van de Topsector Chemie kunnen zich nomineren voor de G...


Fatal error: Call to undefined function organisations_get_themes_by_name() in /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-content/themes/biobasedeconomy/sidebar-bedrijven.php on line 16