Veel innovatieve ideeën tijdens finale BISC-E

Maak de wereld een stukje duurzamer door een biobased product of proces te ontwikkelen. Met deze opdracht startte dit voorjaar de studentencompetitie BISC-E. Verschillende Nederlandse en Deense studententeams gingen aan de slag. Het resultaat: een breed scala aan innovatieve ideeën: van de winning van waardevolle stoffen uit reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie tot het verbouwen van kunstmestvervangers, het produceren van zelfvernietigende plastics en het winnen van waardevolle componenten uit syngas.

BISC-E (Biobased Innovation Student Challenge Europe) is een jaarlijkse competitie voor BSc- en MSc-studenten. De competitie is in het leven geroepen door TKI-BBE met als bedoeling studenten in aanraking te brengen met het biobased werkveld. In de competitie ontwikkelt elk team een biobased product of proces dat tijdens de finale wordt beoordeeld op duurzaamheid en technische en economische haalbaarheid. In de eerste editie namen vijf teams het tegen elkaar op.

Waardevolle stoffen uit reststromen wortel

Het team “More than just a carrot” van de University of Southern Denmark wist de eerste prijs (€ 1000) in de wacht te slepen met de verwaarding van zijstromen die bij de verwerking van wortels ontstaan. Met een goed uitvoerbaar proces willen ze antioxidanten en voedingssupplementen gaan produceren. Final presentation team More than just a carrot

Stikstof vangen met Azolla
De tweede prijs (€ 500) ging naar de Universiteit Utrecht. Het studententeam “Velvet” wil het kroosplantje Azolla kweken. Azolla legt stikstof uit de lucht vast en kan een alternatief bieden voor kunstmest of kan als veevoer dienen en zo soja vervangen. Omdat de huidige productiemethode van stikstof voor kunstmest een heel efficiënt proces is, betwijfelde de jury of er een interessante business case te maken is voor de productie van Azolla. Wel zien ze mogelijkheden om waardevolle eiwitten te winnen uit het plantje.Final presentation team Velvet

Pectine uit citrusschillen
Het tweede Deense team van de University of Southern Denmark had een proces ontwikkeld waarmee citrusschillen verwerkt worden tot vier waardevolle componenten, waaronder D-limoneneolie en pectine. Om het proces financieel haalbaar te maken, richtte het team haar pijlen vooral op de winning van pectine. De jury vond dit een verstandige keuze, mede omdat aan de productie van D-limoneneolie zoveel eisen worden gesteld dat de hogere kiloprijs van de olie teniet gedaan wordt door de productiekosten. Team won er de derde prijs (€ 250) mee.Final presentation team Oranges are the new black

Zelfvernietigend plastic
Het Maastrichtse studententeam kwam met een verrassend idee: waarom bouwen we geen enzym in plastic in dat het plastic na gebruik afbreekt. Daarmee komt er een einde aan plastic zwerfafval. Hoewel het idee goed is, verwacht de jury dat het lastig lijkt te worden om de meerprijs te rechtvaardigen in een goede business case. De studenten hebben er echter alle vertrouwen in en gaan ook na de competitie verder met de ontwikkeling van hun idee. Final presentation team Maastricht

Bacteriële productie van flavonoïde
Een Afrikaanse bacterie een flavonoïde laten produceren op syngas was het idee van het studententeam van Wageningen University. De flavonoïde kan gebruikt worden in de farmacie, de voedingsmiddelenindustrie en in de chemische industrie. Hoewel het idee vernieuwend is en hoogwaardige componenten oplevert, leken de opbrengstberekeningen te rooskleurig. Ook hier bleef het team geloven in het idee en gaan ze verder met de ontwikkeling van het idee.Final presentation team No-fossile

Enthousiasme belangrijk
De jury, onder leiding van Kees de Gooijer (TKI-BBE), was enthousiast over de innovativiteit van de ideeën en het enthousiasme van de teams. De Gooijer: “Bij alle teams zag je dat ze creativiteit met technologisch inzicht wisten te combineren. Dat er dan niet altijd een solide business case uitkomt, is eigenlijk van wat minder belang. Uiteindelijk moeten de cijfers kloppen, maar zonder enthousiasme kom je nergens”. Naast De Gooijer, zaten Luuk van der Wielen (Distinguished Professor for Biobased Economy, TU Delft), Ed de Jong (Vice-president Development Avantium), Gadi Rothenberg (Chairholder Heterogeneous Catalysis & Sustainable Chemistry University of Amsterdam) en Freek Smedema (Senior Consultant Biobased Economy RVO.nl) in de jury.

BISC-E wordt ook volgend jaar weer georganiseerd. De Gooijer: “We hebben met een aantal landen contact over de opzet van eigen nationale competities. Het lijkt erop dat die volgend jaar van start gaan. In dat geval willen we in het najaar van 2019 een Europese finale organiseren”.