Nieuws
Agenda

Pilot Bioraffinaderij Avantium kan van start met ondersteuning van Provincie Groningen

Met de blik al op de commerciele fase gericht kan de pilot bioraffinage fabriek in Delfzijl met de 1,8 miljoen Euro subsidie van de Provincie Groningen (Regionale Investeringssteun Groningen) van start. Tom van Aken, CEO van Avantium: “we zijn zeer blij om de pilot bioraffinaderij te openen. Hiermee kunnen we non-food biomassa zoals snoeiafval omzetten in veel producten die mensen elke dag gebruiken. Dit is een mijlpaal in ons werk om de transitie naar een circulaire economie te ondersteunen en we zijn nu al aan het vooruitkijken naar de volgende fase, namelijk de ontwikkeling van een fabriek op commerciele schaal.”

Eerder had Avantium al aangekondigd dat een consortium, bestaande uit AkzoNobel, RWE, Staatsbosbeheer en Chemport Europe samenwerken in de proces en ieder hun eigen expertise inbrengen voor de geplande commerciele fabriek.

Gert-Jan Gruter, Chief Technology Officer van Avantium: “Glucose is een essentiele bouwsteen voor de transitie naar een biobased economie. We kunnen alle materialen gemaakt uit fossiele grondstoffen vervangen door materialen op basis van glucose. Onze technologie maakt optimaal gebruik van al beschikbare agrarische en bosbouw residuen”.

Patrick Brouns, gedeputeerde van de Provincie Groningen: “we zijn blij dat Avantium naar Delfzijl komt. Zij brengen innovatie, groene chemie en hoog gekwalificeerde banen naar Delfzijl en passen heel goed bij de bestaande agrarische, energie en chemische industrie in het gebied. Plus daarbij de kennisinstituten. Met Chemport Europe ondersteunen we ook de toekomstige commerciele bioraffnaderij in Delfzijl.

Lees hier de PRESS RELEASE_Avantium to open pilot biorefinery; sights already set on commercial scale-up