Nieuws
Agenda

Vijfenzeventig duizend euro voor onderzoek bij Green PAC iLab-bedrijven

Geld voor het doen van haalbaarheidsonderzoek. Drie iLab-bedrijven kregen het voor elkaar. Alle drie kregen ze € 25.000,- subsidie. Voorwaarde is wel dat de bedrijven de onderzoeken in nauwe samenwerking met de kunststoflectoraten van Windesheim en NHL Stenden uitvoeren.

Energiezuinige woningbouw
Een van de iLab-bedrijven die 25.000 euro toegekend heeft gekregen, is Forest Living. De onderneming bestaat uit Alex van Eekelen, Johan Fluit, Boy Rolloos en Robin Veerman. Forest Living heeft een isolerend constructiecomponent ontwikkeld dat het bouwen van woningen een stuk goedkoper en betaalbaarder maakt. Daarnaast levert het component een hoge isolatiewaarde, waardoor de woning extra energiezuinig is. “Het geld komt voor ons als geroepen. We zijn starter op de markt en missen de financiële slagkracht van een gevestigd bedrijf. De subsidie biedt ons de mogelijkheid om aan te tonen dat ons concept werkt”, vertelt Johan namens Forest Living.
Het onderzoek doet Forest Living in nauwe samenwerking met het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim, het iLab zelf en hun andere partners.

Koffiekunststof
Ook voor Olaf Vermeulen van OVDesigns is het geld zeer welkom. Olaf houdt zich op het iLab bezig met het ontwikkelen van een kunststof op basis van koffiedik en biobased grondstoffen voor massaproductie. Dit onderzoek moet drie varianten biobased kunststof opleveren die hij voor verschillende toepassingen in gaat zetten. Olaf: “Met het geld kan ik in samenwerking met het Lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden, onderzoek laten doen om de materiaaleigenschappen vast te stellen en te onderzoeken waar ik welke kunststof voor kan gaan inzetten. Zo wil ik met een van de varianten dienbladen gaan maken.”

Plastic soep
PBS Machinery, de onderneming van Peter-Bas Schelling, heeft als derde in de rij subsidie gekregen. PBS Machinery ontwikkelt en produceert kleinschalige kunststofverwerkende machines die oceaan plastic recyclen voor nieuwe toepassingen. PBS Machinery doet dit in samenwerking met Precious Plastics, een wereldwijde gemeenschap bestaande uit honderden mensen die opzoek zijn naar een oplossing voor de plastic vervuiling. Peter- Bas: “Mijn droom is om wereldwijd machines te produceren die de plastic soep in oceanen kunnen tegengaan. Met deze financiering kan ik een van mijn nieuwe kunststofverwerkende machines verder ontwikkelen. Het gaat in dit geval om een spuitgietmachine. Het concept dat ik heb bedacht voor deze machine heeft de potentie sneller te kunnen produceren. Samen met het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim willen we de haalbaarheid van dit concept testen.”

Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA
De subsidie die de iLab-bedrijven hebben ontvangen is afkomstig van het regieorgaan van de SIA. Dit orgaan is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Belangrijke opdracht van het regieorgaan is het versterken en vernieuwen van vraaggestuurd praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Het gaat om onderzoek dat het toepassen van kennis in bedrijven, in de publieke sector en in het onderwijs van de hogescholen stimuleert.  Vandaar dat de onderzoeken in dit geval worden uitgevoerd door de kunststoflectoraten van Windesheim en NHL Stenden.

Over Green PAC iLab
Green PAC iLab (een initiatief van Windesheim en NHL Stenden) is een innovatief knooppunt (incubator), waar starters een ‘veelbelovend concept’ van een kunststof (deel van een) product versneld kunnen ontwikkelen tot een serieuze, concurrerende speler op de markt. Green PAC iLab heeft vestigingen in Zwolle en Emmen.