Nieuws
Agenda

BioBTX bouwt pilot in Groningen

BioBTX zet een cruciale stap in de ontwikkeling van haar technologie nu deze in een pilot wordt opgeschaald. Het bedrijf heeft een proces ontwikkeld om aromaten uit groene grondstoffen te maken. De demofabriek kwam vorige week in delen aan op het Zernikepark in Groningen.

BTX staat voor benzeen, tolueen en xyleen. BioBTX maakt deze chemische bouwstenen uit groene grondstoffen, waarna er “groene” plastics van kunnen worden geproduceerd. Begin 2017 besloot het Groningse investeringsfonds Carduso Capital te investeren in het bedrijf. Dankzij deze steun kan BioBTX de technologie, die zich op laboratoriumschaal en in proefopstellingen al heeft bewezen, nu opschalen.

‘Na de bouw van de testfabriek in Groningen is het voornemen om de technologie in de markt uit te rollen’, vertelt directeur Cor Kamminga van BioBTX. ‘In eerste instantie samen met de partners SunOil en Cumapol in Emmen om uit glycerine bouwstenen voor bijvoorbeeld PET-verpakkingen voor de cosmetische industrie te produceren.’