Bouwen met vlas en hennep

Vlas en hennep zijn historische teelten in Noordwest-Europa. Tot in de 19de eeuw werden ze vaak gebruikt voor de productie van touw en textiel. Aan het begin van de 20ste eeuw raakten vlas en hennep in onbruik door de import van goedkopere vezels zoals katoen en synthetische materialen (zoals nylon). Daarbovenop veroorzaakte de opkomst van marihuana een wijdverspreid verbod op het telen van hennep. Tegenwoordig zien we een heropleving in de geïndustrialiseerde wereld. Zowel de vezels als de scheven van de plant worden nu gepromoot als grondstof voor isolatiemateriaal, spaanplaten, als versterkend materiaal voor composieten enzovoort. De zaden van de planten kunnen gebruikt worden voor het produceren van verf, coatings en linoleum.

In bijgaand boekje meer over de mogelijkheden van bouwen met vlas en hennep. Ook is er een Quick Scan ontwikkeld. Aan de hand van deze Quick Scan kom je te weten waar en hoe jij gebruik kan maken van bouwmaterialen op basis van vlas en hennep bij het bouwen of verbouwen van jouw huis! Dit document is opgemaakt door BAS en kadert binnen het Grow2Build project dat het gebruik van bouwmaterialen op basis van vlas en hennep in de Noordwest-Europese regio promoot.