Nieuws
Agenda

Nieuwe biobased verpakkingsmaterialen

In onderstaand artikel drie voorbeelden van nieuwe biobased verpakkingsmaterialen. Een afvalzak die voor tenminste 85% gebaseerd is op suikerrietafval. Een biobased draagtas gebaseerd op suikers uit suikerriet en een biobased stretchfolie voor tenminste 50% gebaseerd op granulaat van suikerriet.

Afvalzak

Het Westlandse bedrijf Base Packaging introduceert een milieuvriendelijke afvalzak die voor 85% gemaakt is van suikerrietafval. Door gebruik te maken van deze grondstof is er geen sprake van een CO2 uitstoot, maar een CO2 inname van wel 1,3 keer het gewicht van de duurzame zak.

Het afvalproduct van de suikerrietplant blijft over na verwerking voor andere producten. Tijdens zijn levensduur neemt de plant meer CO2 op dan dat er tijdens het gehele productieproces én vervoer van de biobase(d) afvalzakken aan uitstoot geproduceerd wordt. De afvalzak vult hiermee het gat tussen de al beschikbare biologisch afbreekbare zakken en de traditionele PE zak. Dit maakt deze innovatie tot de groenste afvalzak op de markt.

CO2 reductie

“Doordat de zakken nog maar voor 15% uit door conventionele, mogelijk gerecyclede, plastics bestaan, wordt er een grote winst behaald op de uitstoot van CO2 in het gehele productieproces. Jaarlijks worden er per Nederlander 50 afvalzakken verbruikt, dat is grofweg 3 miljoen kilo aan plastics. Als iedereen zou overstappen op biobase(d) afvalzakken, zou de CO2 uitstoot alleen voor Nederland al met 8 miljoen kilo afnemen. Daarnaast zijn de afvalzakken compleet recyclebaar en daarmee dragen we bij aan een oplossing voor het wereldwijde plastic probleem,” legt Mischa van Hees, de Managing Director van Base Packaging, uit.

De bio-base(d) afvalzakken worden gemaakt uit groene PE en hebben hierdoor geen invloed op de voedselketen. Waar sommige composteerbare zakken nog uit zetmeel worden vervaardigd dat speciaal geproduceerd dient te worden, worden deze zakken vervaardigd van het afval van de suikerrietplant. De plant ondergaat twee wassingen waarbij de rietsuiker wordt gewonnen. Uit de derde en laatste wassing wordt de groene PE gewonnen. Wanneer uiteindelijk alle plastics wereldwijd vervangen zouden worden door deze innovatieve, groene PE, dan is slechts 1% van de mondiale landbouwgrond nodig.

Gecertificeerd

“Wij doen geen concessies wat betreft kwaliteit,” benadrukt Mischa. De duurzame afvalzakken bezitten dezelfde eigenschappen als reguliere plastic afvalzakken. Base Packaging, onderdeel van de Best Packaging Group, is expert op dit gebied en levert via groothandels aan de schoonmaakbranche en gemeenten. Alle zakken zijn bovendien voorzien van een OK biobased certificatielabel van TUV Austria.

In eerste instantie zullen de biobase(d) afvalzakken geproduceerd worden voor de zakelijke markt in drie standaardmaten; pedaalemmerformaat, komo-formaat en een zak voor schoonmaaktrolleys. De zakken kunnen in alle formaten en kleuren geproduceerd worden, ook ziet Van Hees kansen in de retailbranche en consumentenmarkt. “Het is ons doel om de hele markt te voorzien van de Bio-base(d) afvalzakken, daarmee maken we een grote winst op het gebied van duurzaamheid.”

Biobased draagtas

Door Vendrig packaging is samen met FKur een biobased draagtas ontwikkeld die gebaseerd is op de Bio PE van Braskem. Een nieuwe ontwikkeling in de transitie naar een duurzame verpakkingssector. Een nieuwe samenwerking maakt de productie van biobased plastic draagtassen mogelijk. De plastic tas blijft een veelgebruikt verpakkingsmiddel. Wanneer deze duurzame tas een kans krijgt, is de impact op het milieu groot. Er komt minder CO2 vrij bij het maken van bioplastics dan bij plastic gemaakt van fossiele grondstoffen. De duurzame variant is nu nog voor 85% gemaakt van plantaardig materiaal, 100% is het streven.

Draagtassen van plantaardig materiaal

De biobased draagtassen zijn voor 85% gemaakt van suikers uit suikerriet. Het suikerriet wordt
geteeld in een specifiek gebied in Brazilië. Het duurzame element vindt plaats tijdens de
groei van de planten. Deze onttrekken CO2 uit de lucht tijdens het groeiproces. Om deze reden zijn
bioplastics vele male duurzamer dan plastics die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen. Ze zijn
identiek aan elkaar maar het voordeel is dat het suikerriet hernieuwbaar is. Zo zijn er minder fossiele
grondstoffen nodig en wordt er minder CO2-uitstoot gegenereerd.

Hoeveel milieu-impact maakt de biobased draagtas?

Gemiddeld worden er in Nederland 264 miljoen plastic LDPE-tassen per jaar verbruikt* (KIDV 2015).
Dit is gelijk aan 4 miljoen kg plastic per jaar. Wanneer deze hoeveelheid vervangen zou worden door
de I am Green 85% biobased draagtassen zou dit een besparing opleveren van 10 miljoen kg CO2.
Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 458.000 huishoudens: zo groot
als de stad Amsterdam** (Vereniging Eigen Huis 2015).

Op naar 100%

De biobased draagtas bestaat nu nog voor 85% uit plantaardig materiaal. Het produceren van tassen
van 100% bioplastic blijkt om technische redenen nu nog lastig te zijn. Deze 85% is een mooie opstap
naar het uiteindelijke doel: 100%. FKur blijft onderzoek doen naar innovatieve oplossingen om deze
laatste stap te tackelen. ‘Wij zijn trots op de samenwerking in de productieketen en blij met
deze nieuwe stap in het verduurzamen van de verpakkingssector’, aldus Ruud Speyer.

Biobased Stretchfolie

Door Hoogstraten is een Biobased stretchfolie ontwikkeld die voor ten minste 50% uit granulaat suikerriet bestaat.