Nieuws
Agenda

Het geheim van het Biosintrum

Vrijdagmiddag vond de feestelijke opening plaats van het voor 80% uit biobased materialen opgetrokken Biosintrum in Oosterwolde (Fr). De ontmoetingsplek voor bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Een prachtig gebouw wat recent ook de jaarlijkse Nederlandse bouwprijs in de wacht wist te slepen. Als geheim van de tot standkoming werd door de Burgemeester, de architect en de directeur de goede samenwerking tussen de overheid, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven geroemd. Alle partijen hebben zich voor tenminste 5 jaar aan het Biosintrum verbonden en het gebouw is lokaal goed ingebed. Met misschien wel als opmerkelijkste detail de isolatiematten die gemaakt werden van oude spijkerbroeken die lokaal werden ingezameld. Ook de aannemers kwamen grotendeels uit de Gemeente. Er is heel veel mogelijk qua materialen maar om het allemaal bij elkaar te zoeken en te gebruiken heeft wel zo’n 1,5 jaar aan voorbereidingstijd gekost. Opgedane kennis waar nu veel vraag naar is.

Het gebouw is gebouwd met als doel om economische ontwikkeling aan te jagen en om de samenwerking van de onderwijsinstellingen – MBO en HBO – met het regionale bedrijfsleven te faciliteren. Het atrium is een ontmoetingsplaats voor beiden en voor iedereen toegankelijk. Iets waar nu ook al gebruik van gemaakt wordt. Om de bereikbaarheid voor de studenten te vergroten wordt een mobiliteitsplan gemaakt.

Materialen die gebruikt zijn:

– veel hout, deels afkomstig uit de regio

– hennep en vlas voor isolatieblokken en plafondplaten

– een vloer van olifantsgras met beton gegoten

– gerecycled tapijt en meubels

– kozijnen van accoya hout (naaldhout wat in een zuurbad is gelegd zodat het onbehandeld gebruikt kan worden)

– stopcontacten 3d geprint van PLA

– biocomposiet van versnipperd resthout plus klein beetje lijm als buitenwanden

Op het dak liggen zonnepanelen, het gebouw wordt verwarmd en gekoeld m.b.v. warmte en koude opslag en aardwarmte en is ingebouwd in een wal, compleet met een vleermuistrail. Hierdoor is het gebouw energieneutraal en waarschijnlijk ook energieleverend. Dat laatste hangt een beetje van het gebruik af.

Er komt nog een groenten en kruidentuin voor het restaurant. Deze zal samen met het onderwijs ontwikkeld worden.

Een prachtig gebouw waar alle betrokkenen terecht trots op zijn.