Nieuws
Agenda

Eerste Europese finale BISC-E gewonnen door België

“Draag bij aan de duurzaamheid van de samenleving door een biobased product of proces te ontwerpen”. Dit was de opdracht voor de vijf studententeams die meededen aan de eerste Europese finale van Bio-based Innovation Student Challenge Europe (BISC-E). De vijf teams presenteerden hun innovatieve ideeën voor een publiek van vooraanstaande personen uit de biobased wereld. Het team Saveur uit België won met hun innovatieve idee om voedselafval te verminderen. Nederland werd tweede met hun geluidsisolatieplaten uit mest.

BISC-E stimuleert biobased doorbraakinnovaties door een jaarlijkse competitie te organiseren tussen studententeams van universiteiten en hogescholen. De competitie is in 2017 geïnitieerd door TKI-BBE. Doel is om studenten beter bekend te maken met (het ontwikkelen van) biobased materialen. De eerste twee edities waren zo succesvol dat dit jaar teams uit vijf landen (België, Denemarken, Finland, Portugal en Nederland) in een Europese finale konden strijden.

“Slimme concepten”
De jury was onder de indruk van de inzendingen, zei Nelo Emerencia, voorzitter van het BIC Education Team en directeur van Bio-based Industries Consortium (BIC): “De concepten onderstrepen hoe belangrijk het is om kennis uit het lab naar de markt te brengen. BISC-E is een voorbeeld van hoe onderwijs kan bijdragen aan het vervullen van de toekomstige behoeftes van de biobased industrie in Europa”.

De finale vond plaats tijdens het jaarlijkse congres van de Bio-based Industries Consortium (BIC) in Berlijn. De teams presenteerden hun concepten eerst voor een vakjury, bestaande uit Kees de Gooijer (TKI-BBE), Cody Mayoh (NovaUCD), George Sakellaris (BIOCON), Manfred Kircher (CLIB). De top-3 presenteerden hun ideeën vervolgens voor het publiek. Daarbij wist het Sauveur team uit Belgie de eerste prijs te winnen met hun idee om de hoeveelheid voedselafval te verminderen. Het Biosilence team uit Nederland werd nummer 2 met geluidsisolatieplaten uit varkensmest. Bark Union uit Finland werd derde met hun idee voor het innovatie gebruik van boomschors.