Nieuws
Agenda

Terugblik 1ste Inspiratietour voor de industrie in Oost- Nederland


Op vrijdag 1 november 2019 werd de eerste inspiratietour van een nieuwe reeks gehouden. Deze dag, georganiseerd door VEMW, RVO en NVDE is gericht op het opdoen en delen van kennis en praktijkervaringen over de mogelijkheden van vergroening van de – industriële – warmte- en stoombehoefte. De op biodiesel rijdende bus was gevuld met 22 vertegenwoordigers van de industrie, consultancy, bouw, netbeheerders en coöperaties.

RVO

Timme Lucassen van RVO vertelde over de mogelijkheden voor ondersteuning vanuit RVO op het gebied van innovatie, pilot- en demoprojecten en investeringssubsidies. Daarnaast is er de wetchecker ‘Energiebesparing’, die een bedrijf direct inzicht geeft in haar verplichtingen. RVO biedt verder mogelijkheden tot kennisuitwisseling, via bijvoorbeeld masterclasses, en kennisnetwerken. Na de pitch was het tijd om de bij Plukon bereide maaltijdsalades te nuttigen.

Friesland Campina

Aangekomen bij FrieslandCampina in Borculo, werden we ontvangen door onze gastheer Rudi van den Arend en werden de veiligheidsmiddelen uitgedeeld. Berto Prinsen en Derk-Jan Haverkamp lichtten ons uitgebreider toe hoe FrieslandCampina verduurzaming heeft doorgezet. met inzet van biogas (pijpleiding) en pyrolyse olie (bio-olie vervaardigd uit resthout). Arjan Prinsen van Groot-Zevert, leverancier van biogas dat met een speciaal aangelegde 6 kilometer lange gasleiding naar FrieslandCampina wordt vervoerd, benadrukt dat zij veel baat hebben gehad bij een lange termijn-afnamecontract voor 12 jaar. Gerhard Muggen van BTG-BTL, de leverancier van de pyrolyse-olie, bevestigt dat de afnameovereenkomst met FrieslandCampina voor een doorbraak zorgde voor de investering die nodig was om uit te kunnen breiden om aan deze vraag te voldoen. Vervolgens werd er een rondleiding gegeven op het terrein en in de machinekamers door Berto Prinsen en Derk-Jan Haverkamp van FrieslandCampina. De inzet van biogas en pyrolyse-olie leidt tot een verduurzaming van 35 procent van de warmtebehoefte van FrieslandCampina in Borculo.

Plukon

De bustocht terug naar Plukon gaf de gelegenheid aan Paul ten Have van KWA om het proces toe te lichten van de verduurzaming van de vleesverwerkende industrie Hutten-Beef. Uitgangspunt was kwaliteitsverbetering, dat intrinsiek ook leidde tot verduurzaming! Hans van de Stoel van Sparkling Projects gaf in de bus alvast een inkijk van de verduurzaming bij Plukon in Wezep, waar zowel kip- als maaltijdsalades worden verpakt voor de supermarkt.
Harm Kuipers, plantmanager van Plukon, ontving ons in hun presentatieruimte. Plukon is in maart 2017 ernstig getroffen door een brand en heeft de fabriek daarna volledig opnieuw ontworpen en gebouwd. Marco ten Horn, hoofd technische dienst, vertelde over de keuzes die, onder tijdsdruk, gemaakt moesten worden om aan de allerhoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, efficiency en voedselveiligheid te voldoen. Nu is Plukon 5 sterren BREEAM gecertificeerd. Ertam Törün, van IBK Airconditioning en Koudetechniek, lichtte de geïntegreerde warmte- en koudetechnieken toe die hiervoor nodig waren.
Tot slot volgde er een rondleiding door de machinekamers en over het terrein.
Vol inspiratie kon iedereen de weg naar huis aanvangen.

Bekijk hier ook de video die van de dag gemaakt is.