Nieuws
Agenda

SmartCirculair

In de nationale ontwerpwedstrijd SMARTCirculair strijden multidisciplinaire mbo studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzaam en circulaire ontwerp voor een lokale opdracht(gever).

Waarom een landelijke ontwerpwedstrijd?

  • de Circulaire Bouw kan versneld opgeschaald worden, inclusief bouwen met natuurlijke bouwmaterialen. Studenten in heel Nederland nemen het voortouw en groeien uit tot ambassadeurs van de circulaire economie
  • we willen een impuls geven aan meer instroom in MBO-techniek, iedereen staat verbaasd over de ongelooflijke prestaties waartoe MBO-studenten in staat zijn. Hoe mooi is het als jij daarbij kunt zijn!

De wedstrijd

Jonge techniektoppers bedenken klimaatpositief (gebouw)ontwerpen voor hun lokale opdrachtgever. Zij zijn nog niet beperkt door klassieke bouwideeën en krijgen de ruimte om met nieuwe concepten te komen.

18 studententeams, 20 deelnemende scholen, 250 studenten zorgen voor een revolutie in de bouw. Aan het einde van het schooljaar komen er weer 18 proeftuinen bij. Daarom is de ontwerpwedstrijd SMARTCirculair het grootste groene talenten project in Nederland. Klik hier voor de planning.

Wil je met jouw studententeam deelnemen?

Ben je verbonden aan een mbo en willen jullie meedoen? De inschrijving voor SMARTCirculair ’19-’20 is gestart. Meld je aan via deze link of neem contact op met Tanja Nolten, E: tanja@smartcirculair.com

Natuurlijk gaan we samen met je school op zoek naar een geschikte opdracht/opdrachtgever. Dat kan een ontwerp zijn voor een nieuwbouw, herbestemming of renovatie zijn. Natuurlijk bepaal je in overleg met de opdrachtgever de periode waarin je met het studententeam wilt starten, de samenstelling van het team etc.

Start van de wedstrijd is oktober 2019. De finale is in juni 2020.

Waarmee helpt de projectorganisatie SMARTCirculair jouw school?

Wij helpen je met het vinden van de opdrachtgever, de opdracht, eventuele samenwerking met andere scholen waaronder ook hbo en universiteiten om je multidisciplinaire team aan te vullen als dat gewenst is. Bedrijven in je regio gaan jullie helpen tijdens het ontwerpproces en tijdens de projectduur door middel van workshops, masterclasses, gastlessen, experimenteerlabs en trainingen.

Wat levert SMARTCirculair op?

Een echte opdrachtgever en een ontwerpopdracht die in de toekomst ook echt gebouwd gaat worden zorgen voor enorm veel energie, een versnelling in professionalisering van studenten, circulaire skills, een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs en oogstrelende, vernieuwende ontwerpen. Er komen zelfs productinnovaties uit voort die doorontwikkeld kunnen worden en zorgen voor een economisch impuls voor de regio.

Wil je weten wat SMARTCirculair oplevert? Bel even dan brengen we je in contact met een collega in een andere regio die ongetwijfeld zijn/haar ervaringen wil delen.

Opdrachtgever

De organisatie van SMARTCirculair vraagt de opdrachtgever om een bijdrage aan de organisatiekosten zoals het organiseren van kick offs, talloze workshops, masterclasses en gastlessen als maatwerk voor een studententeam of tijdens de landelijke bijeenkomsten. Maar we organiseren meer: experimenteerlabs, trainingen, drie landelijke bijeenkomsten en uiteraard de finale. De opdrachtgever bijdrage is € 6.000,- exclusief btw.