Nieuws
Agenda

Potentie van Zeeuws Zeewier

In 2050 hebben meer dan 9 miljard mensen voedsel nodig. Het voedsel zal efficiënter geproduceerd moeten worden met minder impact op het milieu. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Het idee om puur zeewier te eten als  eiwitbron  gaat voor de meesten van ons anno 2020 wellicht nog een stap te ver. Behalve dan misschien als onderdeel van de sushi of tijdens een gastronomische beleving in een meervoudig sterrenrestaurant. Toch is zeewier een bron van eiwitten en mineralen en bevat essentiële voedingsstoffen voor mens en dier. Daarnaast kan zeewier dienen als grondstof in een bio-circulaire economie.

Zeeuws Zeewier

Wij zijn ervan overtuigd: ‘Zeewier heeft potentie voor de toekomst, wereldwijd, in Nederland, maar vooral ook in Zeeland!’ Zeewier groeit snel, veel sneller dan landplanten. Als we in staat zijn om een paar procent van onze oceanen te beplanten met zeewier, dan hebben we genoeg om miljarden mensen te voorzien van de broodnodige eiwitten en kan de toekomstige voedselzekerheid gegarandeerd worden zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu! Als de teelt duurzaam plaatsvindt op water in plaats van op schaarse landbouwgrond, kan de productie van deze plantaardige vorm van biomassa een grote bijdrage leveren aan de bio-circulaire economie. Hoe dan? Door zeewier niet in zijn geheel te consumeren, maar te bewerken. Daarbij kunnen eetbare componenten, zoals eiwitten, vezels, vetten en suikers, gescheiden worden van stoffen met een bijzondere functionaliteit. Want zeewier is veel meer dan een duurzame voedselbron!

Lees hier het hele artikel.