Nieuws
Agenda

Bio-based 3Dprinten met reststromen van Nederlands waterbeheer

Het Arnhemse Omlab 3d printte een wc-gebouw (schaal 1:4) van cellulose, calciet, kaumera en een beetje alginaat. De pasta doet denken aan klei, het gedroogde materiaal aan keramiek of beton. Maar de 3 grondstoffen zijn afkomstig uit de riool- en drinkwaterzuivering. Waarom gebruikt Omlab materialen uit de watercyclus? Spul uit afvalwater. Lees hierover op de website van het bedrijf.

De biobased (print)pasta wordt gebruikt in de volgende onderzoeken / projecten:

MAAQ

Circulaire 3d-prints zijn het afgelopen halfjaar vaak aangezien voor betonprints. Maar de (print)pasta bestaat uit calciet, cellulose, het bindmiddel Kaumera en water. Kan het een milieuvriendelijker en net zo sterk alternatief zijn? Tijd voor vervolgonderzoek. Omlab organiseert samen met de watersector MAAQ, een ontwikkeltraject met ontwerpers en bedrijven. Het 1e traject start in november 2020 met Fillip Studios (Roos Meerman & Tom Kortbeek).

Webinar

Bij de start op 12 november geeft Omlab een masterclass over 3d-pastaprinten. De ontwerpers maken dan ook kennis met de basismaterialen cellulose, Kaumera en calciet en andere grondstoffen uit de watercyclus.   

Meer informatie is te vinden op de website van Omlab.