Circulaire bouw vraagt om een breed gedragen definitie

Circulariteit in de bouwsector komt langzaam maar zeker op. Dat komt mede door het stijgende aantal pilotprojecten dat de afgelopen jaren is uitgevoerd. Om het echter te bestendigen is een veel structurelere aanpak nodig. Woningcorporaties kunnen daar een aanjagende rol in vervullen.


Full impact op bedrijfsvoering

Terwisscha: ‘Het is nog rijp en groen wat er qua circulariteit gebeurt bij woningcorporaties, maar men is er wel steeds vaker mee bezig. Het is ook een relatief jong onderwerp. Dat vraagt nog om meer bewustwording en methodieken. En vergeet ook niet dat circulariteit full impact heeft op de bedrijfsvoering.’

Gebruikte ramen

Terwisscha is jarenlang directeur geweest van de Eindhovense woningcorporatie Woonbedrijf. Bij deze corporatie is de afgelopen jaren veel in gang gezet op het gebied van circulariteit. ‘Wij hebben bij renovaties in de wijk Tivoli in Eindhoven dakramen ingezet die gemaakt zijn van gebruikte materialen. Deze zijn door producent van dakramen, Velux, uit slooppanden in Rotterdam ‘geoogst’ en hergebruikt in dakramen voor ons.’

Meetlat en doelen nodig

Een van de conclusies in het rapport is dat veel partijen niet weten waar ze precies moeten beginnen. Volgens Terwisscha is het belangrijk dat er voor het bepalen van de mate van circulariteit een uitgewerkte definitie komt met eenduidige meetlatten en prestatie-indicatoren. ‘Zolang dat motortje er niet is, blijven we in de verkenningsfase. Het doel is dat we in 2023 “basecamp” bereiken, en dan moeten de net genoemde zaken duidelijk zijn.’

Jongeren

Dit eerste doel is haalbaar volgens Terwisscha, zeker omdat daar door alle partijen hard aan wordt gewerkt. Tegelijkertijd krijgen ook de werknemers van de toekomst steeds meer onderwijs in circulariteit. ‘Als ik met jongeren praat, is circulariteit voor hen al veel meer een issue dan voorheen. Er is breed draagvlak onder hen voor hergebruik van materialen.’

Lees meer

Lees hier het rapport Woningcorporaties als opdrachtgever voor circulaire renovatie en nieuwbouw.