Resultaten Europees BIOSEA project

Algen die worden geteeld, geoogst en verwerkt met behulp van nieuwe technieken ontwikkeld door BBI JU-gefinancierde onderzoekers kunnen groenere alternatieven leveren voor gemeenschappelijke ingrediënten – meer milieuvriendelijke cosmetica op het schap zetten en duurzamer voedsel toevoegen aan het menu.

Veel van de basisingrediënten in bewerkte voedingsmiddelen, diervoeders en haar- en schoonheidsproducten – zoals soja-eiwit en plantaardige antioxidanten – worden vaak vanuit het buitenland in de EU geïmporteerd.

De vervaardiging van dergelijke ingrediënten produceert vaak gevaarlijke chemicaliën, gebruikt een grote hoeveelheid water en genereert hoge niveaus van verontreinigende stoffen en broeikasgassen. Onderzoek toont aan dat algen kunnen worden gebruikt als een zeer duurzame grondstof om alternatieve ingrediënten te leveren aan een verscheidenheid van industrieën.

BIOSEA, een project gefinancierd door BBI JU in het kader van het HORIZON 2020-programma van de EU, werkt eraan om dit idee in de praktijk te brengen. Biosea-partners, waaronder zowel onderzoeksorganisaties als industriële partners, zoeken naar innovatieve manieren om algen en microalgen telen in bioreactoren en in de open zee van Europa. Ze streven ernaar om milieuvriendelijkere, kosteneffectievere vervangers te creëren voor een reeks conventionele productingrediënten.

Hun werk heeft geresulteerd in een reeks vervangende ingrediënten afkomstig van microalgen (Spirulina platensis en Nannochloropsis sp.) en macroalgae (Ulva ohnoi en Saccharina latissima), die eiwitten, vetzuren, koolhydraten, carotenoïden en lipiden bevatten.

Zo heeft het team van het project voorgesteld soja-eiwit te vervangen door Spirulina platensis-eiwit voor vegetarische hamburgers, voorgesteld visplasma te ruilen met algeneiwitten in diervoeding en antioxidanten en andere ingrediënten uit algen ontwikkeld die in cosmetische producten kunnen worden gebruikt.

Bekijk hieronder een video over de resultaten. Meer informatie is te vinden op de website: http://biosea-project.eu/