Van lege fabriekshal tot dé startup community in de maakindustrie

Op het LUX038 (voormalig Vishay/Philips) terrein in Zwolle is Green PAC iLab als incubator voor startups in de maakindustrie  en (duurzame) kunststoffen inmiddels een begrip. Al acht jaar krijgen innovatieve ondernemers hier de kans om zich met de juiste hulp en ondersteuning te ontwikkelen. En met succes. Zo werd de iLab onderneming Forest Living tijdens het Regio Zwolle Congres afgelopen jaar nog uitgeroepen tot Starter van het Jaar 2020. 

“Wat we bij Green PAC iLab hebben opgebouwd is uniek. Acht jaar geleden startten we in een lege fabriekshal met één manager, één coach en vier ondernemers. Nu zijn we uitgegroeid tot een ware community met een team van coaches, een groot netwerk en meer dan 20 enthousiaste startups. Kortom we hebben een ontzettende groei doorgemaakt.”, aldus manager Bastian Coes.

En die groei vraagt nu letterlijk om meer ruimte.

Investeren in een inspirerende werkomgeving

Bastian: “We zijn nu op het punt gekomen dat we moeten vernieuwen en uitbreiden. Daarin heeft Hogeschool Windesheim een belangrijke aanjaagfunctie en nemen ze met regionale partijen de regie.

Zij investeren in de nieuwe huisvesting en de aanschaf van verschillende machines zoals 3D printers.” Windesheim Domein Techniek directeur Egon van der Veer: “Wij zien Green PAC iLab als belangrijke omgeving om onze kennis te delen, ontwikkelen en ontsluiten. Zo werkt het lectoraat Kunststoftechnologie en Energietransitie samen met startups voor de valorisatie van kennis, denk aan het uitvoeren van haalbaarheidsstudies. Op deze manier dragen we daar als kennisinstelling aan bij.” Daarnaast kwam het goed van pas dat de exploitant van het terrein, Jansen Vastgoed, bezig is om het terrein te ontwikkelen tot een dynamische hub waar duurzaamheid, circulariteit en technologie de boventoon voeren. Directeur Gerrit Jansen: “We spannen ons graag in om LUX038 uit te laten groeien tot een hub waar ondernemen en innoveren hand in hand gaan.” Gezamenlijk is er gekeken hoe de oude fabriekshal aangepakt kon worden en het resultaat mag er zijn. Waar het eerst een grote lege ruimte was, is de oude fabriekshal nu omgebouwd tot een inspirerende, open werkomgeving voor startups waar creativiteit tot leven komt en nieuwe ideeën ontstaan.

Community upgrade

Met de uitbreiding in de fabriekshal heeft Green PAC iLab de ruimte gekregen die nodig is voor de huidige groei. Bastian: “Bij het iLab bieden we startups een plek om te ondernemen. Daar horen natuurlijk huisvesting en faciliteiten bij. Die ruimte kunnen we nu nog beter bieden en daar zijn we echt heel erg blij mee. Maar we zijn meer dan fysieke plek. Binnen onze community helpen we startups om  zichzelf te ontwikkelen en om kansen te pakken.” 

De hulp die Green PAC iLab daarin biedt focust zich op de ondernemers van de toekomst, waarin thema’s als duurzaamheid, circulariteit, energietransitie en klimaatadaptatie een steeds grotere rol spelen. iLab startup-coach Paul Groenink zit sinds twee jaar bij Green PAC iLab. “Wanneer startups bij ons binnen komen, kijken we gezamenlijk wat ze willen doen. Op basis daarvan bieden we ondersteuning. Van business development tot product specifieke kennis en financieringsmogelijkheden.”

iLab en Protolab

Naast de ruimtes die er zijn gebouwd voor Green PAC iLab heeft ook Deltion College sinds 2018 een plek in de fabriekshal met het project Protolab. Toen de verbouwing van start ging is met elkaar gekeken hoe hier een goede link mee kon worden gelegd. Protolab projectleider Paul de Wit: “Waar we eerst een losstaande ruimte hadden voor onze studenten om in de praktijk bezig te gaan met innovatieve apparatuur, zoals een 3D-printer, zijn we nu directe buren met Green PAC iLab.”

En dat brengt voordelen met zich mee. Zo hebben de studenten van het Deltion College al meerdere malen samengewerkt met ondernemers van het iLab waar het gaat om het ontwikkelen van prototypen.

Goed voor Regio Zwolle
De ontwikkeling van Green PAC iLab op het LUX038 terrein is goed voor de Regio Zwolle. Bastian: “Met onze vernieuwde huisvesting en uitbreiding in faciliteiten bieden we een uitstekend totaalpakket voor startups in de maakindustrie en (duurzame) kunststoffen en dragen we bij aan een gunstig startup klimaat.”  En juist dat kan de regio goed gebruiken aangezien Zwolle de ambitie heeft om de komende jaren uit te groeien tot de vierde economische topregio van Nederland.