Nieuws
Agenda

Zeewier als bron voor voedsel en nuttige producten

Door BiobasedPress. Zeewier wordt momenteel vooral geteeld in Azië. Maar de Noordzee, tussen Engeland en het Europese continent, is een aantrekkelijke plaats voor zeewierteelt. Deze tussenzee is rijk aan voedingsstoffen. Zeewier kan voedsel leveren, nuttige stoffen en biogas. Er zijn nog wel innovaties nodig om de teelt rendabel te maken.

Zeewier

Foto: StevenPMatthews, Wikimedia Comons.

Innovaties met zeewier

Een van die innovaties wordt dit jaar getest aan de Eemshaven in Noord-Nederland. Bij deze proef groeit zeewier in speciaal ontworpen netten die de zaden en kleine planten beschermen. Met deze speciale kweekkorf kunnen zeewierboerderijen gemakkelijker worden gestart. Er zijn grootse plannen om deze boerderijen aan te leggen in windparken, waarvan er momenteel een aantal op de Noordzee in aanbouw zijn. De zee is daar vaak onstuimig, ver uit de kust. Men moet dus een manier vinden om het zeewier te beschermen terwijl het groeit. Het plan is om het gewas te telen tussen de turbines, waar de scheepvaart toch al moet worden beperkt. En het te oogsten wanneer het windpark wordt bezocht voor reparaties en onderhoud.

Lees hier verder.