Nieuws
Agenda

PLA Total Corbion nu ook recyclebaar

Total Corbion PLA heeft aangetoond dat papiergecoate toepassingen met Luminy®  PLA nu niet alleen composteerbaar, maar ook recyclebaar zijn. De nieuwe ontwikkeling voegt een extra, voorheen onbereikbare end-of-life optie toe voor toepassingen op basis van gecoat karton/ papier zoals koffiekopjes en afhaalcontainers, zodat waardevolle hulpbronnen kunnen worden hergebruikt als nieuwe producten.

Kartontoepassingen bedekt met traditionele kunststoffen op oliebasis hadden het nadeel dat het plastic van het papier moest worden gescheiden voordat recycling kan plaatsvinden, anders kan het polymeer de recycleerbaarheid van het papier verstoren. Om deze reden werden veel toepassingen niet gerecycled, maar in plaats daarvan verbrand of gestort omdat er geen andere optie voor het einde van de levensduur beschikbaar was.

Total Corbion PLA heeft aangetoond dat karton bekleed met Luminy®  PLA de pulpeerbaarheid of recycleerbaarheid van het papier niet verstoort. Het coaten van een kartontoepassing met Luminy® PLA maakt daarom niet alleen de veelgebruikte industriële compostering end-of-life optie (EN13432) mogelijk, maar ondersteunt nu ook mechanische/materiaalrecycling binnen bestaande recyclingstromen. Mechanische recycling staat hoger op de afvalhiërarchie aan het einde van de levensduur, omdat de waardevolle hulpbronnen in het product worden bewaard voor verder gebruik. De recycleerbaarheid van het PLA-gecoate karton werd gecertificeerd door de Western Michigan University en de kartonmonsters voor de proef werden geleverd door Metpack, die gespecialiseerd zijn in geëxtrudeerde barrière gecoate kartonplaten van voedselkwaliteit.

Luminy®  PLA kunnen worden toegepast op conventionele karton extrusielijnen bij concurrerende snelheden. Het gebruik van een PLA-coating zorgt voor een volledig biobased oplossing met een uitstekende afdichtingssterkte en bedrukbaarheid die geen voorbehandeling vereist. Omdat PLA een polair materiaal zoals papier is, kan een uitstekende hechting worden bereikt. Het aanbrengen van een PLA-coating resulteert in een goede smaak- en aromabarrière en een uitstekende vet- en minerale oliebestendigheid. Bovendien heeft Total Corbion PLA aangetoond dat Luminy®  PLA-gecoat karton nu ook gebruikt kan worden voor kant-en-klare containers die opnieuw opgewarmd moeten worden in de magnetron of oven, waardoor het applicatievenster nog verder wordt uitgebreid.

Jenifer Mitja, Application Specialist bij Total Corbion PLA, leidde het project: “Bij Total Corbion PLA zijn we gepassioneerd over het ontwikkelen van applicaties samen met onze klanten om nieuwe niveaus van productie-efficiëntie, productprestaties en duurzaamheidsmijlpalen te bereiken. Door de recycleerbaarheid van PLA-gecoat karton te bewijzen, hebben we een extra en nog waardevollere end-of-life-optie gekregen waarvan de hele waardeketen kan profiteren“.

Aykut Güleryüz, Production Manager bij Metpack, is blij dat ze hun klanten nu nog betere oplossingen kunnen bieden: “Het bewijzen van de recycleerbaarheid van PLA in gecoate kartontoepassingen is een fantastische manier om waardevolle hulpbronnen in gebruik te houden voor toekomstige productlevenscycli, en we zijn erg blij om deze oplossing aan onze klanten te presenteren“.

Thomas Philipon, CEO van Total Corbion PLA erkent de prestatie: “Verpakkingen staan over het algemeen onder grote druk van zowel consumenten als overheden over de hele wereld om duurzamer te worden beheerd. De mogelijkheid om PLA-gecoat karton te recyclen stelt merkeigenaren, retailers, horecagelegenheden en afvalbeheerbedrijven in staat om te werken met een biobased verpakkingsoplossing die kan worden gecomposteerd of gerecycled, afhankelijk van wat het meest milieuvriendelijk is voor die specifieke toepassing. We zijn er enorm trots op dat we nog verder kunnen bijdragen aan het verder stimuleren van de circulaireeconomie”.