Nederlands idee voor synthetisch leer uit afvalwater wint Europese studentencompetitie BISC-E

WaterSkins, Het team van de TU Delft, heeft de eerste prijs gewonnen in de Europese studentencompetitie BISC-E met hun idee om synthetisch leer te produceren uit afvalwater. Met hun concept slaan ze meerdere vliegen in één klap: de zuivering van afvalwater wordt op veel plaatsen in de wereld financieel interessanter doordat afvalwater een grondstof voor waardevolle producten wordt en het vervangt een deel van de productie van echt leer waarin veel vervuilende stoffen worden gebruikt.

In BISC-E ontwikkelen studententeams uit verschillende Europese landen concepten die bij moeten dragen aan een duurzamere wereld die minder afhankelijk is van fossiele grondstoffen. De competitie is een aantal jaren geleden opgezet door TKI-BBE en is, door steun van het Europese Bio-based Industries Consortium, uitgegroeid tot een grote, internationale competitie.

Van kostenpost naar business case
Het team van de TU Delft ontwikkelde een procedé waarbij afvalwater met behulp van het polymeer Kaumera een grondstof wordt voor synthetisch leer. Daarmee verandert de zuivering van afvalwater van kostenpost in een zeer interessante business case. Het team verwacht dan ook dat met dit procedé wereldwijd waterzuiveringsinitiatieven gaan ontstaan. Daarnaast verwacht het team dat de productie van synthetisch leer een deel van de productie van echt leer kan vervangen en zo het gebruik van veel vervuilende stoffen kan voorkomen. Het team heeft het concept weergegeven in een filmpje.

Eendenkroos en verpakkingschips
Op de tweede plaats kwam het Ierse team met hun idee om meststoffen in oppervlaktewater te gebruiken voor de kweek van eendenkroos. Dit kroos kan dan als veevoer worden ingezet. Ook daarmee wordt de zuivering van water gekoppeld aan een business model. België sleepte de derde prijs binnen met hun idee om verpakkingschips te maken op basis van oud brood in plaats van aardolie. Daarmee kan de milieubelasting van het gebruik van deze chips gereduceerd worden met 90%.

TKI-BBE organiseert ook volgend jaar weer de Nederlandse voorronde. Omdat Nederland dit jaar heeft gewonnen, komt de organisatie van het Europese evenement volgend jaar ook in Nederlandse handen te liggen.