IEA Bioenergy Task 41 publiceert internationaal rapport over waterstof in aardgasnetwerken

Het rapport bevat de belangrijkste bevindingen van de “Renewable gases – H2 in het netproject” samen met een bijzondere focus op de specifieke rol van waterstof (H2) in gasnetten. H2 is het enige hernieuwbare gas dat:

  • een zeer hoog lange termijn potentieel heeft vanwege het feit dat de productie ervan alleen beperkt is in termen van beschikbare hernieuwbare elektriciteit
  • impliceert compatibiliteitsproblemen met de huidige gasinfrastructuur.

Hernieuwbare gassen, waaronder H2, zullen een belangrijk onderdeel vormen van het wereldwijde energiesysteem dat streeft naar netto nul broeikasgasemissies tegen 2050, in overeenstemming met de 1,5 °C-doelstelling van de Overeenkomst van Parijs van 2015 inzake de beperking van de klimaatverandering. Het recente Net Zero Emissions-scenario van het IEA voor 2050 laat zien dat onder een strikte logica voor broeikasgasmitigatie de levering van fossiel gas halverwege de jaren 2020 zal pieken en tot 2050 zal krimpen. Tegelijkertijd zullen hernieuwbare gassen (biomethaan, H2, synthetisch methaan op basis van H2) sterk moeten toenemen.

De rol van hernieuwbare gassen in het nationale beleid voor  broeikasgasemissiereducties  tegen 2030-2050 en de respectieve ramingen voor de  hoeveelheden die nodig zijn tegen 2030-2050 werden geanalyseerd met de nadruk op H2-strategieën  en routekaarten .  Al deze (behalve Rusland) wijzen op de noodzaak voor H2 om hun economieën koolstofvrij te maken in de tijdshorizon 2030-2050, met aanzienlijke bijdragen van H2.. De meeste landenstrategieën  en routekaarten zien H2 als een middel om de grenzen van elektrificatie te  overwinnen en om elektriciteitsnetten  te  helpen stabiliseren tegen een groeiend aandeel van variabele hernieuwbare opwekking,  vooral zon en wind.  Sommige H2-strategieën  richten zich op de potentiële rol van energieopslagbehoeften op langere termijn  om seizoensgebonden variaties in  de opwekking van hernieuwbare elektriciteit te overbruggen .  Verschillende landen geven aan dat ze de ambitie hebben om H2 te exporteren in het tijdsbestek van 2030 en daarna, terwijl andere uitgaan van H2-import.  Naast handel zijn de meeste strategieën gericht op binnenlandse H2-toepassing  in moeilijk te verminderen sectoren, d.w.z. sectoren waar broeikasgasemissiereductie  door hernieuwbare elektrificatie wordt belemmerd , bijvoorbeeld de chemische industrie, de staalproductie en het vervoer (luchtvaart, langeafstandsweg, scheepvaart).  Bijna alle  landenstrategieën  en routekaarten gaan in op de rol  van bestaande gasinfrastructuur[1]-structuur voor toekomstige H2-transmissie en -distributie, en zien H2-clusters als een belangrijke stap naar H2-gebruik, zowel in de industrie als in regionale H2-netwerken.

Download hier het rapport en lees verder.