Voortgangsrapport over thermische vergassing van biomassa en afval

Dit rapport, opgesteld door IEA Bioenergy Task 33, geeft een overzicht van onderzoeksactiviteiten op het gebied van vergassing van biomassa en afval in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Nederland, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Vergassing als thermochemische omzetting biedt een groot potentieel om aspecten met betrekking tot grondstofvariatie, procesparameters, producten en bijproducten verder te verbeteren. De technologie kan op zichzelf staan of worden geïntegreerd in andere processen voor de productie van producten met toegevoegde waarde. De onderzoeksactiviteiten die in het rapport worden belicht, tonen de toekomstige richtingen van de vergassingstechnologie. Variaties in grondstoffen, gasgebruik van producenten en negatieve CO2-emissies zijn de belangrijkste focus van onderzoek naar thermochemische vergassing.

Verder geeft dit rapport een overzicht van onderzoeksinstituten en hun activiteiten in het veld. De bijlagen bevatten een actuele lijst van vergassingsinstallaties.

Belangrijkste focus van het onderzoek naar thermochemische vergassing:

  • Om het vergassingsproces in circulaire economieën te implementeren, worden afvalstoffen gebruikt als grondstof voor de productie van producten met toegevoegde waarde. Het onderzoeksproject Waste-2-Value gebruikt bijvoorbeeld afvalstromen als grondstof voor de productie van FT-vloeistoffen (kerosine, diesel, benzine) en andere producten door middel van vergassings- en syntheseprocessen.
  • Syngas / producent gasgebruik is de laatste jaren verschoven. Waar WKK-toepassingen eerder centraal stonden, wordt de productie van biobrandstoffen en biochemicaliën tegenwoordig veel aantrekkelijker. Een goed voorbeeld is het project LTU Green Fuels: op basis van de vergassing en synthese van zwarte vloeistof werd Bio-DME geproduceerd en getest als brandstof voor vrachtwagens.
  • De productie van groene waterstof is een andere manier om het gas uit het vergassingsproces te gebruiken. Dit onderwerp wordt behandeld door verschillende onderzoeksactiviteiten en de productie van SNG, die fossiel aardgas zou kunnen vervangen.
  • Koolstofafvang en -opslag en negatieve CO2-emissies zijn een andere belangrijke onderzoeksactiviteit. CO2 uit het vergassingsproces kan worden afgevangen en opgeslagen of gebruikt (BECCUS); biocharproductie als bijproduct van vergassing en het gebruik ervan in de bodem is ook een middel om negatieve emissies te bereiken.

Lees hier verder en download de voortgangsrapportage.