To be or not to be a biobased commodity

Een beoordeling van vereisten en kandidaten voor op lignocellulose gebaseerde producten.

Download hier de publicatie die recent is toegevoegd aan de Kennisbank Biobased Economy.

Lignocellulosische  biomassa  is een  onderbenutte  hernieuwbare  hulpbron. Het gebruik van deze  biomassa  voor  biobased  toepassingen  wordt belemmerd  door  een gebrek aan mogelijkheden  om de  biomassa    efficiënt te   koppelen   aan  markten  die  zowel  energietoepassingen   zoals warmte als  elektriciteitsproductie,   omschakeling naar  transportbrandstoffen   en chemicaliën  en materialen.  Het plaatsen van  conversiefaciliteiten    in de buurt van   overvloedige biomassa  heeft het  voordeel van de beschikbaarheid van goedkope  biomassa, maar de  locaties  missen  over het algemeen  leveringszekerheid, beschikbaarheid van gekwalificeerd  personeel en   profiteren niet van  van  bestaande  infrastructuur  en mogelijkheden  om  waarde  toe te voegen  aan  reststoffen.  Bovendien  wordt de  schaal  van conversiesystemen  beperkt  door  de lokale  kosten  van de levering van biomassa. De ontwikkeling van echte lignocellulosegrondstoffen    kan  biomassa  verbinden met    markten  en   de  opportuniteitskosten   van de  grondstoffen verlagen. De kenmerken  van echte grondstoffen  worden   als volgt gedefinieerd: een grondstof moet  gemakkelijk op te  slaan zijn, een hoge (energie)dichtheid hebben   en  uitgeput zijn   van   voedingsstoffen. De grondstof moet   uniform genoeg  zijn  om  fungibel te   zijn.  Dit  zal    standaardisatie  van transport-, contracterings-, verzekerings-, conversiesystemen  en ontwikkeling van functionerende  markten  mogelijk maken,   waaronder  een hoge verhandelbaarheid  en beschikbaarheid van financiële instrumenten.  Tot slot  moet   ook  duurzaamheid  gestandaardiseerd  worden.  Er  bestaan verschillende   kandidaten  als echte grondstoffen , waaronder    houtpellets en pyrolyse-olie. Er wordt betoogd  dat  slechts  enkele     biomassagrondstoffen  moeten   worden  gedefinieerd  die alle  lignocellulosische  biomassatypen  omvatten (hout, gras, stro, bagasse, verwerkingsresiduen). , enz.) en ook  alle  toepassingen    zoals warmte, elektriciteit, brandstoffen, chemicaliën  en materialen. De normen  moeten  zo breed  mogelijk  zijn  en   frivole  of onnodige  eisen vermijden.  Om  dit  te bereiken moeten   alle  stakeholders in de  productieketen  (biomassaproducenten , machinebouwers, toezichthouders, verzekeraars, bankiers, transport, eindgebruikers )   hierbij worden  betrokken.  Dit    vereist  internationale  samenwerking , anders zal  de  potentiële  lignocellulosische  biomassa    niet  uitkomen. De ontwikkeling van echte lignocellulosegrondstoffen    kan  biomassa  verbinden met    markten  en   de  kosten  van biomassavoorziening   verlagen   door  de transactiekosten   te verlagen.  Grondstoffen  kunnen  bijdragen aan  efficiënt  en circulair  gebruik  van biomassa  door  biomassa  die  geen  efficiënt  gebruik  zou  hebben   (gestrande  biomassa) een markt  te  geven.