Avantium en AmBev ondertekenen afnameovereenkomst PEF-frisdrankflessen

Avantium en het Braziliaanse brouwerijbedrijf AmBev hebben een overeenkomst getekend voor de afname van PEF (polyethyleen furanoaat) – een 100 procent plantaardig en recycleerbaar alternatief voor plastic. AmBev gaat het gebruiken om flessen te maken voor frisdrankenportfolio.

Avantium bouwt momenteel ’s werelds eerste commerciële fabriek voor de productie van FDCA (furaandicarbonzuur) uit plantaardige suikers in Delfzijl. FDCA is het hoofdingrediënt voor het maken van de plantaardige, zeer recyclebare kunststof PEF. De verwachting is dat deze FDCA Flagship Plant tegen eind 2023 geopend kan worden, zodat PEF vanaf 2024 commercieel kan worden gelanceerd.

Het afgelopen jaar hebben AmBev en Avantium nauw samengewerkt om meerlaagse flessen voor frisdranken van AmBev te ontwikkelen, waarbij PEF wordt gebruikt in PET-flessen als 100 procent plantaardige en recyclebare binnenlaag. Naast de duurzaamheidsvoordelen heeft PEF ook uitstekende functionele voordelen, zoals uitstekende barrière-eigenschappen. De zuurstofbarrière van PEF is tien keer beter dan die van PET, en de CO2-barrière is zestien keer beter. Dit leidt niet alleen tot een langere houdbaarheid, maar optimaliseert ook de smaak en de bruis van de frisdrank.

Tom van Aken, CEO van Avantium: “We zijn verheugd over de succesvolle samenwerking met AmBev, waardoor PEF beschikbaar komt voor de frisdrankportfolio van AmBev in Brazilië en Latijns-Amerika. Dit opent een nieuwe geografie en markt voor Avantium en versnelt de verdere adoptie en groei van PEF. Deze samenwerking is een goed voorbeeld van ons gemeenschappelijk inzicht dat doortastende actie de sleutel is tot blijvende positieve impact voor een duurzame toekomst.”