Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

3
Mrt
Gepost door Monique Mooren om 15:20

Symposium De Toekomst is Hennep en Andere Vezelgewassen

Op zaterdag 3 maart organiseert Kalkhennep Nederland het symposium: De Toekomst is Hennep en Andere Vezelgewassen. Het symposium geeft middels een viertal lezingen en diverse stands de huidige stand van zaken weer op het gebied van vezelgewassen op het gebied van voeding, kleding maar boven al ook bouwen met vezelgewassen. Tevens zal er de presentatie plaatsvinden van de SBRCURnet publicatie: Basishandboek Bouwen met Kalkhennep. Het symposium vindt plaats op de Polderij te Maassluis van 14.00-19.00 en aanmelden kan op https://kalkhennepnederland.nl/event-2018/ tot en met 17 februari

De potentie van vezelhennep en andere vezelgewassen voor een bio-based economie

Industriële hennep of vezelhennep kent in Nederland een rijk verleden dat al eeuwen teruggaat. De Nederlandse schepen die in de ‘Gouden Eeuw’ lange tochten over de wereldzeeën maakten waren voorzien van zeilen en touwen die gemaakt waren van vezelhennep. Een sterk materiaal met een lange levensduur. En met veel toepassingsmogelijkheden, een greep hieruit: textiel, voeding, medicijnen, bouwmateriaal.
Alle delen van het gewas, de vezel, de houtachtige kern, het zaad en het groen, zijn op een waardevolle manier in te zetten, genaamd vierkantsverwaarding.
De vezelgewassen, vlas en hennep, die in het verleden hebben bijgedragen aan onze welvaart, kunnen dat nog steeds in moderne tijden. Oude en nieuwe kennis wordt met hedendaagse middelen hergebruikt, doorontwikkeld en toegepast.
Met hun brede inzetbaarheid kunnen vezelgewassen juist nu, in een tijd dat we op zoek zijn naar manieren om klimaatvriendelijker te leven en produceren, een krachtige, verfrissende economische en ecologische impuls geven.

In Nederland is op het gebied van vezelgewassen al aardig wat bedrijvigheid.
Wat gebeurt er op dit moment met deze vezelgewassen? Wat is de potentie van vezelgewassen? Welke uitdagingen doen zich voor? Hoe kunnen obstakels voor grootschaligere toepassing overwonnen worden? Hoe kun je ze bedrijfsmatig gaan toepassen? Wat is de rol van gemeentelijke en provinciale overheden? Het doel van het symposium is dat bezoekers met nieuwe inzichten worden gevoed en daarmee aan de slag kunnen.
 

 

‹ Agendaoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Op 26 juni organiseren we in Utrecht een informatiemiddag over drie subsidieregelingen. Er is nog pl...

De overheid wil graag een versnelling maken ten aanzien van de CO2 doelen voor 2030. Met name voor d...

Het Europese Kenniscentrum voor de bio-economie heeft in een publicatie nieuwe gegevens over de pr...