Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

De papier en karton industrie gebruikt al jaren biomassa als grondstof voor materialen. Bij de productie van papier en karton wordt naast hout relatief veel water en energie gebuikt. De papierindustrie gaat zeer zorgvuldig om met grondstoffen. Duurzaamheid is noodzaak. Behoud en duurzaam beheer van de grondstoffen zijn bestaansvereisten. Zonder hout en water geen papier.

De papierindustrie is koploper in de Biobased economy. Geen sector gaat zo ver in het optimaal (her)gebruiken van grondstoffen en restafval. De industrie heeft de omslag gemaakt van product- naar cyclus denken. De unieke en duurzame eigenschappen van hout, papier en karton maken dit mogelijk. Bij het maken van papier past de industrie duurzame beginselen toe:

  • minder grondstoffen- en energiegebruik wordt nagestreefd;
  • wanneer energie wordt gebruikt dan zo bewust mogelijk en bij voorkeur middels alternatieve energie en/of bio-energie ;
  • zijn fossiele grondstoffen noodzakelijk dan worden deze zo efficiënt mogelijk ingezet.

Hout is een populaire grondstof voor de Biobased economy. De vraag ernaar zal toenemen. Daarom is de Nederlandse papier- en kartonsector op zoek naar duurzame alternatieve grondstoffen waarmee papier en karton kunnen worden geproduceerd. Lees meer over alternatieve grondstoffen. Papier en karton passen goed binnen de Biobased economy. Zowel de pulp uit verse houtvezels als de pulp uit gerecycled papier is biobased. De pulp is onderdeel van de CO2-cyclus: bomen nemen tijdens de groei COop. Pas bij verbranding komt de COweer vrij. Bij recycling blijft de CO2 opgeslagen in het product.

Cellulose

Daarnaast is cellulose belangrijk. Maar welke typen cellulose kun je inzetten voor welke toepassingen? Het rapport ‘Cellulose, een eindeloze bron van mogelijkheden’ , uitgebracht in opdracht van het Biorenewables Business Platform, biedt een helpende hand. De bijbehorende flyer laat zien dat met behulp van de tabellen in het rapport procesroutes kunnen worden ontwikkeld.

 

Links

 

 

Terug
GERELATEERD NIEUWS

Biomassa wordt steeds belangrijker als grondstof voor de productie van elektriciteit, warmte, materi...

Certificaten die op basis van NTA 8080 worden afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa producer...

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie va...


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function organisations_get_themes_by_name() in /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-content/themes/biobasedeconomy/sidebar-bedrijven.php:16 Stack trace: #0 /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-content/themes/biobasedeconomy/page.php(119): include() #1 /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/users/bio...') #2 /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/users/bio...') #3 /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/index.php(17): require('/home/users/bio...') #4 {main} thrown in /home/users/biobjftp/biobasedeconomy.nl/wp-content/themes/biobasedeconomy/sidebar-bedrijven.php on line 16