Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

Johan Groenewegen heeft met zijn broers een hightech bedrijf en zijn gespecialiseerd in de teelt van aubergines. Het hele teelt proces is geoptimaliseerd en zeer efficiënt. Ze zijn dit jaar voor het eerst hofleverancier van Albert Heijn geworden. Hun aubergines gaan naar Europese landen zoals Frankrijk en Engeland, maar ook naar Amerika.

Vijf jaar geleden is Groenewegen gaan nadenken om meer verdienmodellen om hun bedrijf te creëren. De marges in de glastuinbouw worden kleiner, waardoor meer risico ontstaat als tuinders gespecialiseerd zijn in een specifiek product. “Mijn opa had een glastuinbouwbedrijf waar hij bloemkool en aardappels teelde in de volle grond, maar ook fruit van een boomgaard. Hij had kassen met tomaten en serres met druiven. Hij had een heel verspreid aanbod van producten die hij teelden, waardoor ze ook het risico verspreidden door de verschillende seizoenen”. Om de risico’s te verkleinen zaten ze met hun plantaardige reststromen in hun hoofd, afvragend wat ze ermee konden doen. Groenewegen liep bijeenkomsten af, en daar kwam hij Antoon Eggenhuizen tegen van C-Max, een productontwikkelaar uit de bouwsector. Eggenhuizen zag een kans om samen te werken en de vezels van de aubergineplanten dusdanig te bewerken dat er bouwmaterialen van gemaakt konden worden. Dat is nu drie jaar geleden.

Productieproces

De gevelplaten kunnen gemaakt worden met allerlei soorten natuurlijke reststromen, niet alleen aubergineplanten maar ook bermgras. De verschillende vezels krijgen daardoor een andere ‘look’. Als een plant geen vruchten meer geeft wordt het restmateriaal. Dit wordt ingedroogd en versnipperd om het oppervlak te vergroten en te kunnen bewerken.

De vezels worden vermengd met een poeder en vloeistof die beide puur natuurlijk zijn en ook in de natuur voorkomen. Daarna wordt het materiaal geperst onder een lage druk. Deze druk is voornamelijk nodig om een profiel erin te brengen. Zo kan er gekozen worden voor een houtlook van grof tot fijn, maar ook een leisteenlook. Er zijn mogelijkheden genoeg. Wat straks van de lijn af komt zijn planken van 40 cm breed en lengte kan naar keuze. Door verschillende verhoudingen in de toevoegingen, worden er verschillende sterktes gemaakt en verschillende soorten zoals sandwichpanelen. Ook de coatings zijn natuurlijke, minerale coatings die niet bladdert. “De coating gaat heel lang mee, langer dan hout en dus zeer duurzaam”.

 

“Nu beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. We hebben een positief marktonderzoek afgerond, we gaan samenwerken met een distributeur die onze producten in de markt gaat zetten”. Geld is nu het lastigste, omdat er veel tijd overheen gaat. Maar de markt reageert positief, Groenewegen: “Als ik het verhaal achter het product vertel, dan zitten architecten en aannemers met hun ogen te knipperen. Ons verhaal is authentiek. We krijgen heel veel positieve reacties uit de bouwwereld”.

 “Netwerken is heel belangrijk” aldus Groenewegen

Groenewegen heeft ook tips voor andere tuinders en agrobusiness: “Denk na over andere verdienmodellen en loop bijeenkomsten af. Uiteindelijk begint het met netwerken en mensen ontmoeten, netwerk is heel belangrijk”. Hij adviseert ook om de tijd te nemen, “Je moet niet verwachten dat je binnen een jaar een nieuw product hebt. Als je die kant op wilt moet je er tijd en energie in steken”. Ook benadrukt hij samenwerking, “Wil je echt nieuwe dingen ontwikkelen dan moet je samenwerken, die cross sectorale verbindingen waar mensen elkaar toevallig tegenkomen. Ik denk dat de agrobusiness een hele belangrijke rol hierin gaat spelen. Ik zeg ook altijd; de glastuinbouw is de motor voor de Biobased Economy”.
Wilt u meer informatie, kijk op de website www.novalignum.nl.

Logo-BioBased-300x104

Terug
GERELATEERD NIEUWS

Zet jij je in voor energie innovaties die de energietransitie helpen realiseren? Herken je dat er va...

De industriële synthese van de hernieuwbare brandstoffen waterstof, syngas, methanol en diesel kan ...

BioBTX zet een cruciale stap in de ontwikkeling van haar technologie nu deze in een pilot wordt opge...