Hout, natuurlijke vezels, papier, karton; het zijn materialen die al eeuwenlang gebruikt worden maar toch is het mogelijk door nieuwe technologieën het grondstof- en energieverbruik in deze sector terug te dringen.
Alternatieve grondstoffen maar ook volledig nieuwe toepassingen zijn denkbaar, bijvoorbeeld in combinatie met bioplastics.
Bioplastics zijn kunststoffen op basis van natuurlijke materialen zoals zetmeel, cellulose, melkzuur of eiwitten. Deze materialen zijn composteerbaar en soms ook bioafbreekbaar. Wereldwijd zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van bioplastics. Bestaande plastics kunnen (deels) worden gemaakt uit hernieuwbare materialen, maar ook volledig nieuwe plastics op basis van hernieuwbare grondstoffen worden op steeds grotere schaal geproduceerd. Waren de produktievolumes tien jaar geleden nog klein, momenteel vormen ze een substantieel deel van de markt en dit zal zich verder uitbreiden.
Nieuwe bioafbreekbare plastics
De laatste jaren zijn veel verschillende nieuwe bioafbreekbare bioplastics op de markt gekomen. Een aantal voorbeelden:
- Solanyl, een plastic gemaakt uit een zetmeelreststroom voor onder andere bioafbreekbare plantenpotten (Rodenburg Biopolymers).
- Andere zetmeelplastics, soms gemengd met bioafbreekbare (aardolie) plastics, voor voedselverpakkingen zoals aardappelzakken of als vuilniszak voor de groene container.
- Polymelkzuur ofwel PLA. Dit is verkrijgbaar in twee vormen. Als vezel (INGEO) wordt het bijvoorbeeld gebruikt in matrassen en kleding omdat het goed vocht reguleert. Als plastic (NatureWorksPLA) wordt het onder andere gebruikt voor voedselverpakkingen (folieverpakkingen voor aardappels, avocado’s en paprika’s, maar ook voor aardbeienbakjes).
Nieuwe materialen
De ontwikkelingen hebben ook geleid tot een breed scala aan nieuwe materialen die niet bioafbreekbaar zijn:
- Nieuwe bioplastics worden soms gemengd met gewone, niet bioafbreekbare plastics, omdat de bioplastics aan het mengsel goede eigenschappen meegeven. Bijvoorbeeld een mengsel van PLA met een gewone plastic, dat door Japanse bedrijven wordt gebruikt om computerbehuizingen van te maken.
- Nieuwe bioharsen uit oliën en suikers zijn recent op de markt gekomen in Duitsland, ze worden onder andere gebruikt voor het maken van carrosserie-onderdelen voor bussen.
- Natuurlijke vezels, bijvoorbeeld vlas, worden gebruikt om plastics te versterken, deze materialen worden door vrijwel alle Europese autofabrikanten in de auto-interieurs toegepast.
Links
- Holland Bioplastics
- Bioplastics 2012: een update van een groeiende bedrijfstak
- Biosmeermiddelen
- Composteerbare kunststoffen
- Innovatiecentrum composteerbare producten
- Nederlandse Branches in de rubber- en kunststofindustrie
- Platform materiaalschaarste
- Netwerk Duurzaam verpakken (inmiddels afgesloten)
- Kennisnetwerk Natuurvezel Composiet Design
- Coca-Cola Plant Bottle
- PLA plastics
- Catalogus Biobased Bouwmaterialen
- Wiki Bioplastics
- Wiki Biopolymeren voor materiaalgebruik
- BioBased Performance Materials
- Biobased Packaging Innovations/
Bioplastics
Informatiesheets WUR groenegrondstoffen.nl:
- Celluloseplastics: Eigenschappen en toepassingen
- Polymelkzuur: Eigenschappen en toepassingen
- Polymelkzuur: Markt- en milieu-aspecten
- PHA’s: Eigenschappen en toepassingen
- Zetmeel plastics: Eigenschappen en toepassingen
- Zetmeelplastics: Markt- en milieu-aspecten
- Biobased polyethyleen: markt- en milieu-aspecten
- Nieuwe bioplastics op de markt
- Composteerbare plastics uit aardolie
Bouwmaterialen
Informatiesheets WUR groenegrondstoffen.nl: