Biotechnologie
Agenda

Biotechnologie

Biotechnologie zal in de toekomst een grotere rol spelen in het produceren van biologische moleculen voor de (farmaceutische, chemische, voedsel) industrie.  Onder biotechnologie wordt verstaan het gebruik van micro-organismen en planten maar ook enzymen voor de productie van gewenste stoffen.

Het gebruik van biotechnologie leidt over het algemeen tot een duurzame productiemethode want er is vaak minder energie en minder niet-hernieuwbaar uitgangsmateriaal nodig voor het produceren van producten.

Biotechnologie kan onderverdeeld worden in

  • rode: voor toepassingen in medische sector voor mens en gezondheid
  • witte: voor de productie van nuttige chemische stoffen en bio-energie: industriële biotechnologie
  • groene: voor toepassingen op het gebied van landbouw en voeding

In sommige gevallen is het echter moeilijk exact aan te geven of men nou met rode of witte biotechnologie te maken heeft.

Er zijn verschillende vormen van biotechnologie: recombinant DNA-technologie, gen- en celfusietechnieken . Een andere vorm is het synthetiseren van stoffen met behulp van enzymen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties kunnen versnellen. Het voordeel van het gebruik van enzymen ten opzichte van chemische reacties is dat deze vaak onder milde en beter gecontroleerde reactieomstandigheden kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor wordt er minder afval geproduceerd en worden zuiverder producten gemaakt in vergelijking met de chemische productieroute.

Links