Twaalf partners van zeven landen zullen in het 4-jarige Horizon Europe-project de volledige waardeketen demonstreren, van biogene CO2 uit afvalwater tot eindgebruik van polymeren.
Het acroniem HICCUPS staat voor “Highly Innovative technology demonstration for bio-based CO2 Capture and Utilization for production of bulk plastics applications”, wat in feite betekent dat HICCUPS een efficiënte oplossing voorstelt om biogene CO2-emissies van afvalwaterzuiveringsinstallaties om te zetten in biobased polymeren voor de verpakkingsindustrie.
PLGA Poly (melkzuur-co-glycolzuur) is een polymeer met uitstekende water- en gasbarrière-eigenschappen, volledig biologisch afbreekbaar en volledig gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, waardoor het een veelbelovende kandidaat is voor de vervanging van fossiel polyethyleen. Om het potentieel van PLGA te demonstreren, zullen verpakkingsmaterialen worden geproduceerd met PLGA-filmgecoat papier en gegoten plastic. Voorbeelden van dit type verpakking zijn gecoat papier voor voedselverpakkingen.
Avantium zal twee van zijn innovatieve technologieën gebruiken die kunnen worden gecombineerd: ten eerste de elektrochemische omzetting in één stap van CO2 in oxaalzuur, gevolgd door reductie tot glycolzuur. En ten tweede de polymerisatie van glycolzuur in de op CO2-gebaseerde plastic PLGA. In deze processtap zal Avantium nauw samenwerken met onderzoekspartner VTT (Finland), die verantwoordelijk zal zijn voor de stroomafwaartse waterverwijdering van het glycolzuur, zodat het gedroogde glycolzuur verder kan worden gepolymeriseerd door Avantium.
De twee projectpartners WALKI (Finland) en Tecnopackaging (Spanje) zijn beide werkzaam in de sector van de productie van verpakkingsmaterialen. In het project zullen beide partners kijken naar verschillende toepassingen gemaakt van PLGA, speciaal voor de consumentenmarkt. Daarom zullen ze hun industriële proefinstallaties gebruiken om echte PLGA-verpakkingsmaterialen te produceren en deze te testen op verschillende criteria, zoals de extrusieprestaties en vloeistof- en gasbarrière-eigenschappen. Walki zal bijvoorbeeld zowel extrusie- als natlakproeven uitvoeren op vezelsubstraten om gecoate papier- en kartonmonsters te produceren. Bovendien zal het onderzoeksteam voor biobased en groene polymeren van de Universiteit van Ferrara (Italië) het onderzoek doen om de optimale omstandigheden voor de papiercoating te bepalen.
Om het potentieel van de HICCUPS-technologie voor de verpakkingsindustrie aan te tonen, zullen tijdens het project een aantal begeleidende studies worden geïnitieerd, waaronder digitale projecties, levenscyclusanalyses, biologische afbreekbaarheids- en recyclingstudies en een uitgebreide business case-analyse. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door gerenommeerde instituten zoals de Universiteit van Amsterdam, INRAE (Frankrijk) en nova-Instituut (Duitsland). Daarnaast zullen nova-Instituut en Avantium ook verantwoordelijk zijn voor de verspreiding, communicatie en kennisoverdracht van het project.