EUCYS 2022 prijs voor onderzoek naar verwijdering microplastic met bananenpulp

Joaquim Sousa Dória en José Tiago Fernandes Vieira ontvingen de EUCYS 2022 bio-economie prijs voor hun onderzoek naar het gebruik van de bananenpulp om microplasticvervuiling uit water te verwijderen. In het kader van hun prijs zullen de jonge wetenschappers met CBE JU Brussel bezoeken om hun project voor te stellen aan vertegenwoordigers van de Europese instellingen.

De 16-jarige Joaquim Sousa Dória en de 18-jarige José Tiago Fernandes Vieira werden uitgeroepen tot winnaars van de bio-economieprijs die CBE JU uitreikte tijdens de EUCYS 2022-editie in Leiden (Nederland) afgelopen september. Beide studenten van bisschop DE. Manuel Ferreira Cabral School op het eiland Madeira (Portugal) merkte op dat de aanzienlijke bananenproductie in het gebied leidt tot een grote hoeveelheid afval, omdat elke plant slechts één tros bananen produceert. Na de oogst wordt de stam gekapt en gedeeltelijk gebruikt als organische meststof voor de bodem, maar elk jaar worden tonnen residuen verspild. Getuige van het onbenutte potentieel van het materiaal, lanceerden de twee studenten onderzoek naar het gebruik van bananenpulp om afvalwater van microplastics te reinigen.

Met behulp van de landbouwresten ontwikkelden de jonge wetenschappers biofilters die een hoge efficiëntie toonden bij het verwijderen van microplastics met behoud van hun integriteit en kenmerken. In overeenstemming met de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen heeft het onderzoek ook tot doel het bewustzijn van watervervuiling en het belang van het aannemen van duurzame leefgewoonten die microplasticvervuiling minimaliseren, te vergroten en de circulaire economie op het eiland Madeira te helpen ontwikkelen.

Een internationale jury koos het project uit in totaal 85 inzendingen uit 33 Europese landen als een uitstekend voorbeeld van hoe biotechnologie bijdraagt aan de bestrijding van klimaatverandering door biomassa om te zetten in levensvatbare eco-technologie.

Na de ceremonie feliciteerde Nicoló Giacomuzzi-Moore, executive director ad interim van CBE JU  , de winnaars: “Ik ben ervan overtuigd dat uw baanbrekende onderzoeksproject de Europese gemeenschap van biobased industrieën zal helpen de grote uitdagingen aan te gaan waarmee we worden geconfronteerd in de richting van een echt circulaire samenleving. Bedankt voor het bouwen aan een betere en duurzamere toekomst met ons.’

Wat is EUCYS?

Elk jaar organiseert de Europese Commissie een wedstrijd voor jonge wetenschappers, die werd opgezet om de idealen van samenwerking en uitwisseling tussen jonge wetenschappers te promoten. De European Union Competition for Young Scientists (EUCYS) dient als een jaarlijkse showcase van het beste van de wetenschappelijke prestaties van Europese studenten, waardoor studenten de kans krijgen om op Europees niveau te concurreren met de beste van hun tijdgenoten. De EU-wedstrijd voor jonge wetenschappers maakt deel uit van de activiteiten op het gebied van wetenschap en samenleving die worden beheerd door het directoraat-generaal Onderzoek en innovatie  van de Europese Commissie. Sinds 2016 ondersteunt CBE JU de wedstrijd door de prijs voor de bio-economie te sponsoren. Het gehonoreerde project gebruikt grondstoffen van biologische oorsprong op een duurzame, hernieuwbare en innovatieve manier, terwijl het wetenschappelijk onderzoek bevordert en het milieubewustzijn vergroot. De winnaars bezoeken het CBE JU Programme Office en de EU-instellingen in Brussel, evenals enkele van de door CBE JU gefinancierde projecten.